Cristian Grosu, redactorul-șef al platformei Curs De Guvernare și Tudor Mușat au discutat, la Piața Victoriei, despre cum este afectat actul de guvernare în contextul discuțiilor legate de viitoarea rotativă politică.
Contrele din coaliția de guvernare pot afecta și activitățile din ministere, este de părere Cristian Grosu:
„Orice gâlceavă de genul acesta perturbă activitatea într-un minister. Un ministru nu mai are aceeași autoritate în momentul în care subordonații lui știu că o să mai aibă 2-3 luni în funcție (…). Nu am văzut mari deosebiri între viziunea PNL-ului și cea a PSD-ului (…). Pe de altă parte, asistăm și la festivalul ăsta al populismelor, mie nu-mi vine să cred că lucrurile astea pot să fie făcute, asta înseamnă să dai o economie peste cap. De unde te-ai aștepta să ne rafinăm puțin (…) facem pași înapoi.”
În plus, actul de guvernare va fi afectat și de rotativă politică, întrucât, spune redactorul-șef al platformei Curs De Guvernare, Marcel Ciolacu, cel care va prelua șefia Guvernului, va veni cu un alt tip de politică de guvernare, specific PSD:
„Vine PSD-ul cu premierul și atunci va fi tentat să-și aplice politicile cu care ne-am obișnuit, mai degrabă de a arunca cu bani și nu de a gestiona țara sau de a iniția programe care să producă o valoare suplimentară. Asta nu înseamnă că oamenii nu au nevoie de bani (…), chestiunea este că se face la un mod foarte general și foarte puțin țintit. Noi deja nu mai avem prea mult spațiu fiscal să acordăm ajutoare specifice anilor electorali fără să creștem și mai mult deficitul.”
Ne împrumutăm, iar banii din PNRR stau la BNR. Explicațiile lui Cristian Grosu
Doar în luna ianuarie, guvernul a împrumutat 55 de miliarde de lei, mai spune Cristian Grosu:
„Asta înseamnă cam o treime din necesarul de finanțare pe tot anul, într-o singură lună am împrumutat necesarul de finanțare pe tot anul, dar banii ășstia cumva trebuie plătiți.”
Asta în timp ce banii din PNRR stau în bănci, a punctat Tudor Mușat, și unde vor mai sta până ce vor fi emise primele facturi pe proiectele dezvoltate cu bani din acest program de redresare, a adăugat Cristian Grosu:
„Cam toate statele au o problemă cu PNRR, îndeosebi cele foste comuniste. Noi nu reușim în general să avem bune rate de absorbție nici din bugetul multi-anual al UE (…). Banii da, au fost primiți pentru că s-au îndeplinit niște condiții, au fost parcați în conturile BNR. Într-un stat democratic nu poți să urgentezi o licitație, o contestație, sunt niște proceduri europene și atunci încep lucrările destul de târziu. Când vor veni primele facturi atunci vor începe acești bani să intre în economie.”
Ce trebuie să facă România în vitorul apropiat?
Ne lipsește un plan de țară, iar acesta trebuie realizat cât mai devreme, spune redactorul-șef al platformei Curs De Guvernare, la Europa FM:
„Marea problemă e că, într-un asemenea moment, Europa dacă nu reușeșete să-și găsească drumul în următorii 4-5 ani va avea o problemă de dependență între SUA și China. Într-un asemenea context de nouă strategie europeană, România ar trebui de pe acum să-și găsească locul, adică un plan de țară rapid.”
Ce înseamnnă plan de țară? Explică Cristian Grosu:
„Să te hotărăți ce rol vrei să ai în mod realist în noua economie integrată europeană. Apar industriile noi, verzi, industria materiilor mașinilor electrice. Ce vei face tu: bateriii, softuri, sau tot ce ai făcut în ultimii 25 de ani? Odată ce te hotărăști poți să decizi să sprijini 3-4 ramuri economice în care să performezi.”
Urmăriți în continuare Piața Victoriei cu Tudor Mușat și Cristian Grosu:
Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea / PSD / Facebook