În timp ce arborii mari care sunt crescuți pentru umbră, protecție sau protecție împotriva vântului pot avea nevoie de tăiere la fiecare câțiva ani, unele tipuri de arbuști și copaci ornamentali mai mici necesită, de obicei, o îngrijire mai frecventă.
În acest articol, vă prezentăm sfaturi pentru îngrijirea arborilor ornamentali și a arbuștilor lemnoși, inclusiv pentru a le menține forma, a produce mai multe fructe sau flori, sau pentru a pune în valoare arborele sau arbustul în cel mai bun mod posibil.
DE CE trebuie să tăiați arbuști și copaci ornamentali
Aproape fără excepție, toate tipurile de arbuști și copaci ornamentali din peisajul urban trebuie să fie tăiați – chiar și arborii ornamentali de grădină și arbuștii peisagistici mai mici.
Deși ar trebui să vă întrețineți toți arbuștii și copacii pentru a le menține coroana sănătoasă și pentru a preveni bolile, unele tipuri de arbuștii și copaci ornamentali mai mici au nevoie de o îngrijire anuală mai detaliată pentru a arăta cât mai bine. Acest lucru este valabil mai ales pentru arbuștii și copacii care sunt văzuți de aproape sau care sunt plantați ca specimene.
Arbuștii și copacii mici care au o valoare ornamentală izbitoare sunt tăiați pentru a-și etala caracteristicile unice. Această tăiere cuprinde practici standard, cum ar fi:
– Îndepărtarea ramurilor încrucișate, frecate și bolnave
– Îndepărtarea ramurilor și crengilor rupte sau moarte
– Păstrarea copacilor și arbuștilor la distanță de acoperișuri, linii de utilități, pereți, alei, proprietăți vecine etc.
Dar implică, de asemenea, și câteva tipuri diferite de tehnici de tăiere care sunt specifice arbuștilor de peisaj lemnoși și arborilor mai mici.
Practici de tăiere pentru arbuști și copaci ornamentali
În timp ce tehnicile de bază de tăiere se aplică și în cazul arborilor mai mici și al arbuștilor mai mari, există câteva practici suplimentare care trebuie luate în considerare. În funcție de mărimea, locația, speciile și condițiile de creștere, plantele dvs. vor beneficia de una sau mai multe dintre următoarele practici.
– Păstrați un copac sau un arbust la o anumită dimensiune – Arbuștii, în special, își pot depăși rapid spațiul alocat, interferând cu aleile, terasele sau drumurile de acces, deteriorând panoul de protecție al casei dumneavoastră, crescând în plantele din apropiere și scăzând atractivitatea proprietății dumneavoastră. Adesea, arbuștii mai mari și copacii mai mici sunt plantați pentru a crea un aspect specific sau pentru a adăuga structură peisajului, dar acest lucru funcționează numai dacă îi puteți menține la dimensiunea și forma corecte.
– Revigorați sau remodelați arbuștii și copacii crescuți prea mult – Arbuștii crescuți prea mult nu sunt doar o priveliște, ci pot fi și mai predispuși la dăunători și boli. Dacă ați așteptat cam mult timp pentru a tăia, nu vă faceți griji – intrați și tăiați excesul de creștere până când copacul sau arbustul arată mai natural și de dimensiuni adecvate.
– Reîntineriți și refaceți arbuștii ornamentali mai bătrâni pentru a le arăta cele mai bune calități – Un arbust crescut prea mult, cu aspect obosit, care nu mai arată atrăgător, poate fi uneori tăiat la pământ și lăsat să crească din nou într-o plantă mai sănătoasă, mai puternică și mai atractivă.
– Tăiați pentru a maximiza fructificarea și înflorirea – arbuștii și copacii ornamentali sunt adesea crescuți pentru florile lor. Unii, cum ar fi gutuii, sunt crescuți și pentru fructele lor gustoase. O tăiere adecvată vă poate ajuta să creșteți înflorirea și fructificarea (dar aveți grijă să tăiați la momentul potrivit, altfel veți tăia toți mugurii!).
– Păstrați o formă artificială pentru a păstra un aspect plăcut – Unii copaci ornamentali și arbuști mai mari pot fi special tăiați în diferite forme. De exemplu, un copac espaliat (adesea, un pom fructifer) sau un arbust poate fi plantat împotriva unui perete și dresat să crească pe orizontală. Unii arbuști, mai ales arbori veșnic verzi, cum ar fi tisa, pot fi tăiați în forme neobișnuite (numite topiari).
CÂND să tăiați arbuștii lemnoși și arborii mici
Regula generală de bază este de a tăia ramurile moarte, muribunde, deteriorate sau bolnave ori de câte ori le vedeți. Ramurile care se încrucișează și cele care se freacă pot fi, de asemenea, îndepărtate în orice moment (înainte de a deteriora planta).
Puteți aborda singuri, în siguranță, ramurile mai mici, dar ar trebui să întrebați un arborist înainte de a aborda ramurile mari și moarte. Îndepărtarea ramurilor mari, moarte este periculoasă. Lemnul mort este mai dur, mai fragil și se poate rupe fără avertisment. Pentru ramurile la care nu puteți ajunge cu ușurință de la sol, solicitați unui arborist să le îndepărteze. Dincolo de asta, momentul va depinde de tipul de copac sau arbust și de ceea ce încercați să realizați.