Confidenţialitate

Cum să recunoaştem semnele apendicitei

Nu se cunoaște cu exactitate funcția acestuia, dar știm că după extragere prin intervenție chirurgicală nu este afectată funcția digestivă. Apendicita este o urgență chirurgicală care apare frecvent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani. Sunt cunoscute cazuri și la persoanele vârstnice.

Dacă se întârzie tratamentul chirurgical, inflamația conduce la perforarea pereților apendicelui, vărsarea conținutului intestinal în cavitatea abdominală și astfel la apariția peritonitei.

Apendicita apare atunci când cavitatea apendicelui este blocată, în general cu un corp străin mic precum sâmburi sau semințe. Presiunea crește în interior, pereții nu mai sunt vascularizați corespunzător, bacteriile se înmulțesc și apare inflamația.

La vârstnici, o tumoră a intestinului gros poate fi cauza apendicitei, de aceea este necesară o atenție deosebită și investigații suplimentare. Simptomele apendicitei variază de la o persoană la alta și seamănă cu simptomele multor afecțiuni.

Frecvent, apare durerea inițial în capul pieptului sau în jurul ombilicului, iar apoi coboară și se menține în zona inferioară dreaptă a abdomenului, iradiind la nivelul coapsei drepte.

Se poate însoți de scăderea apetitului, greață și vărsături, modificări ale tranzitului intestinal și o ușoară creștere a temperaturii corpului. La apariția acestor simptome solicitați asistență medicală de urgență.

Nu consumați alimente și lichide și nu apelați la medicamente laxative, care pot conduce la ruptura pereților apendicelui. La femeile tinere este necesar să se excludă o patologie în sfera ginecologică, precum chistele ovariene complicate sau sarcina extrauterină.