Schimbarea bruscă a vremii, cu diferențe de 10 grade de la o zi la alta, clar nu ne face bine. Crește riscul să facem viroze respiratorii, spun specialiștii.
De exemplu, la Miercurea Ciuc s-au înregistrat, miercuri dimineaţă, minus 3,8 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură a unei zile de toamnă de anul acesta.
Am stat de vorbă cu medicul de familie Valeria Herdea pe care am întrebat-o cum ne putem feri cât de cât de viroze și dacă sfaturile legate de consumul de fructe și legume sunt bune:
“Faptul că de pe o zi pe alta au scăzut brusc temperaturile, bariera imunitară a corpului are de suferit. Se pot reactiva bolile cronice și să se acutizeze. Trebuie să avem o alimentație sănătoasă, bogată în lichide, fructe, legume proaspete, sucuri de fructe. E de preferat să continuați să faceți mișcare. Să purtați haine de bumbac, încălțăminte largă, ușoară, în mai multe straturi dar progresiv, nu ne îmbrăcăm direct în haine de iarnă.”
Citim sfaturi pe internet despre cum să creștem imunitatea. Ce e adevărat și ce nu?
“Orice remediu din natură este binevenit. Noi recomandăm modularea imunității. Natural înseamnă fructe, legume, salate de fructe, să nu lipsească din alimentația copiilor cel puțin 3 mese cu legume. Când vorbim de remedii naturale, ne referim la miere de salcâm, propolis, amestec de miere, cătină și lămâie.
Diversele vitamine nu se iau de pe internet, ci doar la sfatul medicului.”