Pictura în acuarelă este una dintre cele mai populare forme de artă deoarece este distractivă, accesibilă, iar tehnicile sale sunt comode atât începătorilor, cât și artiștilor cu experiență. În plus, cel mai probabil ai făcut deja primii pași în sfera acuarelor încă de la grădiniță sau școala gimnazială.
Dar dacă nu ai mai continuat să te eliberezi artistic în acest mediu, te-ai putea întreba cum să intri din nou – de data aceasta la o vârstă adultă. Dacă ești în căutarea unor sfaturi de bază și idei despre pictura în acuarelă, ai nimerit exact unde trebuie! Citește articolul în continuare și învață o nouă formă de artă chiar astăzi:
Cum înveți pictură în acuarelă?
Pasul 1: Materialele necesare pentru pictura în acuarelă
Unul dintre cele mai bune lucruri despre a învăța această formă de artă este că nu ai nevoie de multe materiale. În plus față de un pahar cu apă curată de la robinet, va trebui să ai la îndemână:
- Set de acuarele. Există stiluri și mărci de acuarele diverse pe care le poți achiziționa atât în seturi, cât și ca vase de vopsea individuale. Dar, pentru a păstra lucrurile mai simple pentru începători, alege un set de acuarele corespunzător ca cel de la pictorshop.ro. Poți trece la asamblarea propriei palete de culori pe măsură ce îți îmbunătățești abilitățile;
- Set de pensule. Pensulele de acuarelă sunt unice prin faptul că fiecare creează un efect diferit, după mărime și grosime. Ca începător, nu vei avea nevoie de un set extins așa că poți alege din dimensiunile standard;
- Hârtie specială. Având în vedere că vopseaua acuarelă este mai umedă decât celelalte tipuri, vei avea nevoie de un anumit tip de hârtie pentru a-ți proteja munca. Optează pentru hârtie de pictură pentru acuarelă.
Pasul 2: Organizează spațiul pentru pictură
Acum că ai la îndemână materialele de pictură în acuarelă, îți poți organiza propriul spațiu de lucru creativ! Găsește o zonă din casă care îți va permite să ai paleta de culori și paharul cu apă aproape, fără risc de accidente. De asemenea, lasă-te liber în organizarea spațiului și nu-i impune limite.
Dar ține minte un singur lucru: ai grijă să protejezi suprafața aleasă pentru lucru, folosind ziar, plăci speciale sau prosoape de bucătărie.
Pasul 3: Tehnicile și abilitățile de bază
Una dintre cele mai bune modalități de a înțelege teoria culorilor și tehnica pensulei și de a dezvolta abilitățile de amestecare este să pui la punct o diagramă (spectru) de culori. Te poți baza pe această diagramă atunci când ai în vedere diferite idei de acuarelă sau planifici un proiect nou.
Pasul 4: Încălzirea și practicarea
Următorul pas în începerea picturii în acuarelă este să încerci diferite metode și exerciții de încălzire pentru dezvoltarea armonioasă a abilităților. Exercițiile practice pot include orice, de la schițe până la lucrări de amestecare a culorilor sau noi tehnici de pensulă.
Partea motivantă este că nu există nici un răspuns corect sau greșit pentru a picta în acuarelă și mai ales atunci când „te încălzești”.
Pasul 5: Alege un proiect existent de pictură în acuarelă
Și acum partea cea mai distractivă – să începi propriu-zis. Alege un proiect existent realizat de un alt artist, dar care să fie în concordanță cu interesele tale sau cu perspectivele cu care te identifici în sfera artistică. Chiar dacă aceste acțiuni nu sunt originale, autentice, în schimb îți vor susține creșterea creativă, stimulându-ți propriul stil.
Cu toate acestea, nu uita că descoperirea stilului de pictură necesită răbdare și efort constant!
Foto: shutterstock.com