Trecerea de la iarnă la primăvară nu a fost niciodată ușoară și chiar dacă ne bucurăm de îmbunătățirea vremii, astenia de primăvară își face simțită prezența împreună cu stresul, epuizarea cronică și iritabilitate.
Echilibrul constant pe care ni-l asigură creierul nostru este fragil și poate fi perturbat în această perioadă, în principal din cauza trecerii de la cald la rece pe parcursul zilei, variației presiunii atmosferice sau a luminii abundente după o perioadă lungă cu cer înnorat și lipsa razelor de soare. Corpul nostru face un efort pentru a se adapta la noile condiții din mediul înconjurător.
Astfel simptomele unei astenii de primăvară sunt lipsa de energie și lipsa tonusului muscular, durerile de cap, o stare continuă de somnolență, probleme de greutate, instabilitate emoțională sau insomnie.
Recomandările specialiștilor pentru a face față acestei perioade cu succes încep bineînțeles cu practicarea sportului în aer liber pentru a stimula producția de serotonină, hormonul fericirii. Stilul de viață sedentar din timpul iernii trebuie să devină unul activ.
Alături de exercițiile fizice, alimentația echilibrată, sănătoasă și orele de somn suficiente reprezintă cel mai bun tratament al asteniei de primăvară. Evitați alimentele care obosesc organismul precum grăsimile, prăjelile sau produsele care conțin foarte mult zahăr și apelați la legume proaspete de sezon. Specialiștii recomandă chiar înlocuirea cafelei cu ceaiul verde care este un bun energizant.
Astenia de primăvară este mai frecventă în rândul femeilor, dar și în rândul celor care suferă de boli cronice, deoarece efortul de adaptare la noile condiții este unul mai mare.
Nu trebuie să ignorăm simptomele asteniei de primăvară și să nu uităm că aceasta se poate transforma într-o adevărată depresie sau anxietate severă, care necesită consult și tratament de specialitate.