Menopauza este o etapă normală din viața femeilor, dar trecerea prin această perioadă poate fi un adevărat test de rezistență fizică, mentală și emoțională. Există soluții naturale pentru a combate simptomele menopauzei, simple, dar eficiente în îmbunătățirea sănătății, pe termen lung. Iată care sunt cele mai bune metode pentru echilibru și bună dispoziție la menopauză:
Dietă și nutriție sănătoasă la menopauză
Consumați alimente bogate în fitoestrogeni, compuși organici din plante, care au efecte similare estrogenului, hormonul feminin. Soia, linte, semințe de susan și semințe de in conțin fitoestrogeni care pot ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonale. Includeți în dieta zilnică alimente bogate în calciu și vitamina D.
Introduceți în nutriția cotidiană alimente care conțin Omega-3: Pești precum somonul, sardinele și semințele de chia pot ajuta la reducerea inflamației și a simptomelor asociate cu menopauza. Lactatele, legumele cu frunze verzi, nucile și semințele sunt și ele importante pentru sănătatea oaselor, mai ales în timpul menopauzei.
Completați dieta cu alimente bogate în fier, de exemplu carne roșie slabă, fasole, linte, semințe de dovleac, nuci caju. Consumați grăsimi sănătoase, din pește gras (somon, macrou, sardine), nuci și semințe sau avocado, o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate.
Suplimente naturale pentru combaterea simptomelor menopauzei
Simptomele menopauzei constituie o provocare pentru multe femei, având în vedere varietatea lor, de la bufeuri, transpirații nocturne și insomnii, până la modificări ale stării de spirit, scăderea libidoului și uscăciunea vaginală. Aici intervin suplimentele special create pentru a combate simptomele menopauzei, precum ceața mentală (brain fogginess), starea de oboseală, scăderea memoriei, lipsa de vigilență, scăderea performanței cognitive, inflamații ale articulațiilor, anxietatea cauzată de stresul hormonal, lipsa generală de energie.
Optați pentru suplimente care conțin ingrediente 100% naturale, de exemplu cafea verde, coenzima Q10, maca, garcinia, panax ginseng, rhodiola rosea, păducel, resveratrol, coada calului, germeni de grâu, chlorella ș.a. Alte substanțe naturale eficiente în ameliorarea simptomelor de menopauză sunt isoflavonele din soia, ceaiul negru, vitamina E, uleiul de primula de seara, Omega-3, ginseng roșu, passiflora (flori de tei), ghimbir, schinduf, damiana, dong quai, muira puama, luminița de seară, guarana, lăptișor de matcă, trifoi roșu.
Activități fizice regulate și gestionarea stresului
Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, îmbunătățirea stării de spirit și reducerea riscurilor de osteoporoză, asociate menopauzei. Exercițiile de întărire a mușchilor, cum ar fi ridicarea greutăților contribuie la menținerea densității osoase și a masei musculare. Combinați-le cu programe de flexibilitate și echilibru, cum ar fi yoga sau pilates. Este esențial să începeți cu exerciții ușoare și să creșteți treptat intensitatea, ținând cont de limitările de sănătate pe care le aveți.
Practici precum meditația, respirația profundă sau tehnicile de relaxare pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății. Implicarea în activități care vă fac plăcere ajută la îmbunătățirea stării generale de bine. Petreceți timpul liber alături de familie și prieteni, redescoperiți-vă hobby-urile pentru care nu ați mai avut răgaz în ultimii ani. Dans, grădinărit, plimbări în natură, olărit sunt doar câteva idei de relaxare activă, cu beneficii semnificative pentru trup și suflet.