Deoarece vederea este foarte importantă și analizatorul vizual este un organ de simţ esențial pentru multe dintre activitățile zilnice, este necesar să facem tot posibilul pentru a ne proteja ochii.
Monitoarele dispozitivelor electronice, fie televizor, fie computer, conduc la uscarea ochilor, iar aceştia vor obosi mai ușor. Apelați la regula 20-20-20 care presupune ca la fiecare 20 de minute să părăsiți cu vederea monitorul și să priviți la cel puțin 6 metri distanță pentru cel puțin 20 de secunde. Verificați, de asemenea, dacă monitorul este la o distanță acceptabilă, adică aproximativ 60 de cm de ochi.
Radiațiile ultraviolete ne afectează ochii, de aceea, specialiștii recomandă ochelarii de soare care blochează peste 99% dintre razele ultraviolete de tip A și B, indiferent de anotimp.
Purtați ochelari de protecție când faceți sport sau de fiecare dată când există un pericol pentru ochi.
Alimentele bogate în beta-caroten, luteină, zinc – sunt excelente pentru o vedere bună. De asemenea, toate dietele recomandate pentru o circulație bună nu fac bine numai inimii și vaselor de sânge, ci și ochilor.
Controlul medical periodic la medicul oftalmolog este necesar pentru a preveni afecțiunile ochilor sau pentru a le trata. Glaucomul, cataracta și alte probleme de vedere trebuie depistate la timp și tratate corespunzător pentru a evita orbirea, chiar și la vârste tinere.
Diabetul este duşmanul ochilor și atunci când nu este ținut sub control afectează vasele de sânge de la nivelul retinei și va afecta vederea. Diabeticii necesită un plan pentru investigații oftalmologice.
Nu în ultimul rând, fumatul conduce la orbire în timp, crescând riscul pentru cataractă.