Confidenţialitate

Cum s-au produs cele 2 cutremure care au devastat Turcia și Siria. Explicația lui Mihai Diaconescu, cercetător la INFP | AUDIO

Mihai Diaconescu – cercetător și fizician la Institutul Național pentru Fizica Pământului – a explicat la Europa FM cum s-au produs cele două cutremure care au afectat grav Turcia luni, 6 februarie 2023. Conform ultimelor informații transmise de autoritățile turce și siriene, în urma celor două cutremure au murit cel puțin 2300 de oameni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă discutăm despre cutremurele de azi, ele s-au produs de-a lungul faliei est-anatoliene. Marea majoritate a cutremurelor lor de peste 7 se produc pe falia de nord-anatolian. Aceasta este o falie paralelă cu țărmul Mării Negre, cu țărmul turcesc al Mării Negre. În dreptul Istanbulului suferă o flexură spre sud și se pierde undeva în Grecia, în partea sudică a Greciei pe planul de subducție al plăcii africane sub placa est-europeană”, a explicat pentru Europa FM Mihai Diaconescu – cercetător la Institutul Național pentru Fizica Pământului.

„Falia est-anatoliană are o conexiune încă necunoscută cu falia Mării Moarte și se deplasează pe o direcție nord-est – sud-vest în momentul în care intră pe teritoriul turcesc. Cele două cutremure, cel de 7,8 și cel de 7,5 s-au produs de-a lungul acestei falii”, a adăugat Mihai Diaconescu.

Cum și unde s-a produs primul cutremur din Turcia

„Cel de 7,8 s-a produs în partea sudică a faliei, unde are loc intersecția sau punctul de întâlnire dintre:

  • La sud: placa africană;
  • La sud-est: placa arabică;
  • La nord-vest: blocul anatolian”, a spus cercetătorul la Europa FM.

Cum și unde s-a produs al doilea cutremur din Turcia

Al doilea cutremur de 7,5 se află la în jur de 100 de kilometri mai către nord, dar tot pe această falie. Un cutremur superficial la o adâncime mică”, a mai explicat Mihai Diaconescu.

Mihai Diaconescu, despre al doilea cutremur din Turcia: „Fiind la suprafață, a avut un efect distrugător, dar pe o suprafață mai mică”

„Primul cutremur cel de 7,8 a fost undeva la 20 de kilometri adâncime, iar al doilea a fost undeva la 10 kilometri adâncime. Și fiind la suprafață, a avut un efect distrugător, dar pe o suprafață mai mică față de un cutremur cu aceeași magnitudine care s-ar fi produs la 100 de kilometri de adâncime, care ar fi avut o suprafață mai mare care ar fi fost afectată, dar distrugerile ar fi fost mult mai mici”, a mai spus cercetătorul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cutremur de 7,4 în Turcia: Peste 2300 de morți în Turcia și Siria. Replică de peste 7 în mai puțin de 12 ore. LIVE UPDATE | VIDEO