Există pacienți care s-au îmbolnăvit de COVID-19 în spitalele în care au mers pentru a se trata de alte boli. Platforma media Pressone prezintă cazurile recente a patru bolnavi, dintre care doi au murit, care au fost testați înainte de internare, au primit rezultat negativ, pentru ca la numai câteva ore sau zile de la internare, să constate că s-au infectat cu SARS-CoV-2.
Ministerul Sănătății nu are o statistică a infectărilor intraspitalicești cu SARS-CoV-2.
Medicul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, spune că asemenea infecții sunt inevitabile:
„Riscul apariției unor astfel de cazuri există și, din păcate, nu poate fi evitat 100% niciodată. Ce putem evita prin măsuri epidemiologice corecte, prin triaj testare, este să nu apară focare pe secții pe care apar cazuri izolate de COVID-19.”
Preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical mai spune că infectarea unor pacienți cu SARS-CoV-2 în unități sanitare arată cât de mult este nevoie în România de refacerea sistemului sanitar:
„Sistemul de sănătate din România este centrat pe spitalizare și pacienții doresc să fie spitalizați. Alte sisteme de sănătate sunt centrate pe îngrijiri în ambulatoriu, prin medicul de familie. S-au încercat a fi dezvoltate în România, dar, la fel, nu se pot dezvolta peste noapte. Evitarea spitalizării este cheia evitării infecțiilor nosocomiale.”