Confidenţialitate

Cum s-a văzut Ziua Aviației Române 2023 pe cerul Capitalei | GALERIE FOTO

Ziua Aviației Române este celebrată în fiecare an pe data de 20 iulie. Anul acesta, la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor s-a desfășurat o ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.

„Pe timpul ceremoniei au evoluat aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române: F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 și IAR-99, dar și elicoptere tip EC-135 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, elicoptere tip IAR 330 ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Boeing 737 aparținând Tarom, aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene precum și aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României”, transmit Forțele Aeriene Române.

Sursa foto: Vlad Rotaru

Ziua Aviației Române, sărbătorită și de membrii detașamentului „Carpathian Vipers”, dislocați în Baza Aeriană Šiauliai

„Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene a fost sărbătorită de către membrii detașamentului <<Carpathian Vipers>>, dislocați în Baza Aeriană Šiauliai pentru executarea misiunii de Poliție Aeriană întărită în țările baltice, printr-o ceremonie militară și o serie de activități sportive.

Potrivit tradiției, ziua categoriei de forțe a fost marcată prin organizarea unei ceremonii militare în cadrul căreia au fost acordate mai multe distincții.

Membrii merituoși ai detașamentului au fost recompensați cu Emblema de onoare a Forțelor Aeriene și Emblema de Merit în Serviciul Armatei României, clasa III-a. În timpul ceremoniei, aeronavele F-16 ale detașamentului român și ale partenerilor portughezi au survolat zona de organizare a ceremoniei pentru a întregi tabloul unei aniversări specifice Forțelor Aeriene.

Manifestările sportive dedicate acestei sărbători s-au desfășurat în două zile consecutive și au constat în competiții de fotbal, de tenis de masă și tenis de picior. La activități au fost invitați să participe partenerii portughezi și lituanieni. Bucuria împărtășită de reprezentanții celor trei națiuni pe timpul jocului a surclasat poziția obținută în clasamentul final pe echipe.

Evenimentul este marcat în fiecare an în data de 20 iulie, odată cu prăznuirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, patronul spiritual şi ocrotitorul aviatorilor. Anul acesta se împlinesc 110 ani de la înfiinţarea primei structuri de Aeronautică Militară, motiv suplimentar de sărbătoare pentru Aviația Română, dar mai cu seamă pentru militarii care au avut ocazia de a o celebra în afara granițelor țării, executând una dintre cele mai importante misiuni ale Armatei României”, transmite Ministerul Apărării Naționale din România.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Aviației Române

În fiecare an, pe 20 iulie, sărbătorim Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, patronul spiritual al acestora.

Aducem astăzi un omagiu tuturor celor care au servit sau servesc cu profesionalism și devotament, în țară și în străinătate, Forțele Aeriene, precum și aviația civilă de transport, utilitară și sportivă din România.

Totodată, îi comemorăm pe temerarii pionieri ai aviației românești și pe cei care, personal navigant sau auxiliar, au făcut sacrificiul suprem pe câmpul de luptă, în teatrele de operații în care România a fost prezentă, precum și în misiunile și exercițiile desfășurate pe teritoriul național.

Forțele Aeriene Române reprezintă o componentă modernă și importantă a Armatei României, fiind capabile să execute întreaga gamă de misiuni, de la apărarea spațiului aerian național și aliat până la sprijinirea autorităților publice în cazul unor situații de urgență.

Contextul actual de securitate, deosebit de dificil, generat de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a scos în evidență, încă o dată, importanța Forțelor Aeriene Române ca mijloc de răspuns la provocările militare de securitate din regiunea Mării Negre și de pe întregul Flanc Estic.

Acțiunile oportune desfășurate de aviatorii militari, alături de militarii din celelalte categorii de forțe și structuri ale Armatei României, contribuie semnificativ la consolidarea profilului țării noastre la nivel regional și euroatlantic, dând consistență eforturilor naționale de creștere a securității aliate în regiune.

Forțele Aeriene Române se află în plin proces de modernizare, ca parte a întăririi posturii de apărare a României, în concordanță cu deciziile aliate luate la ultimele Summituri NATO. Alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru
Apărare va permite derularea de proiecte majore de înzestrare a Forțelor Aeriene și de îmbunătățire semnificativă a condițiilor de executare a misiunilor de luptă, precum suplimentarea aeronavelor F-16, care fac tranziția către platformele F-35.

Totodată, pe teritoriul țării noastre urmează constituirea unui hub regional de instruire dedicat aeronavelor F-16, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional pe acest palier, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică.

Dragi aviatori și membri ai Forțelor Aeriene,

Sărbătoriți astăzi, cu mândrie, apartenența la marea familie a Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Implicarea și profesionalismul cu care vă dedicați tuturor misiunilor contribuie la creșterea prestigiului țării noastre la nivel regional și aliat.

Vă încurajez să continuați cu aceeași abnegație, spirit de sacrificiu și devotament și vă doresc multă sănătate și succes.
La mulți ani Aviației Române și Forțelor Aeriene!”, a transmis Klaus Iohannis, președintele României.

Sursa foto: Vlad Rotaru

Mesajul ministrului Afacerilor Interne de Ziua Aviației Române

„Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este unul dintre momentele în care celebrăm, prin excelență, curajul și devotamentul unor temerari ai aerului care au ales să pună binele comun mai presus de propria siguranță.

Îi omagiem, astăzi, pe eroii aerului ale căror nume au rămas în istoria Aviației Române ca repere ale curajului și profesionalismului, pe cei care și-au sacrificat viața ori sănătatea în timpul conflagrațiilor din ultimul secol, în numele României. Nume precum ale aviatorilor Constantin Cantacuzino, Alexandru Șerbănescu ori Ioan Milu sunt parte a istoriei aviației române și nume ale căror spirit de sacrificiu și patriotism trebuie să inspire generațiile viitoare.

Aceasta este și sărbătoarea celor care au avut cutezanța de a visa, dar și inteligența de a da formă și conținut viselor lor, așa cum au fost Henri Coandă, Traian Vuia ori Aurel Vlaicu.

În aceste momente, în care facem recurs la istorie și eroi, se cuvine ca gândurile noastre să se îndrepte și către eroii zilelor noastre, către piloți și alte categorii de personal aeronautic, către aceia care și-au pierdut viața în misiuni pentru siguranța românilor.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este un moment aparte, în care celebrăm tradiția, istoria și inteligența, un reper instituțional care ne îndeamnă la angajament și reflecție cu privire la viitorul acestei țări.

Avem datoria de a moderniza România, de a asigura românilor standardele de siguranță și securitate de care se bucură cetățenii statelor-etalon din perspectiva calității serviciilor publice oferite comunităților.

Din această perspectivă, componenta aviatică a Ministerului Afacerilor Interne s-a dezvoltat constant, având capacitatea de a răspunde cu succes solicitărilor cetățenilor. Sunt cunoscute, în special, intervențiile elicopterelor SMURD, zboruri aero-medicale care pentru multe persoane aflate în situație limită au făcut diferența între viață și moarte.

Peste câteva luni flota de elicoptere destinate salvării celor aflați în situații de urgență se va îmbogăți cu aparate de zbor mai moderne, mai puternice, mai eficiente. Inițiative de acest fel sunt mărturia faptului că ne ținem promisiunea de a oferi siguranță românilor la cele mai înalte standarde, dar și a faptului că există o preocupare continuă pentru modernizarea și eficientizarea instituțională.

Privită într-un cadru mai larg, vocația aviatică națională capătă, în zilele noastre, noi valențe în contextul parteneriatului Nord-Atlantic, ca parte a unei Alianțe hotărâte să sprijine valori pe care ea însăși s-a fundamentat: democrație, libertate, securitate colectivă.

La moment aniversar reiterez deplinul angajament pentru dezvoltarea României, inclusiv a componentei aviatice a acesteia, astfel încât să răspundem prompt nevoilor românilor și să rămânem aceiași parteneri de încredere în asigurarea stabilității regionale.

Succes în misiunile viitoare și „Cer senin”!

La mulți ani!”, a transmis ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu.

Sursa foto: Vlad Rotaru

Ziua Aviației Române 2023 pe cerul Capitalei: Galerie Foto

Sursa foto: Vlad Rotaru

Sursa foto: Vlad Rotaru

Sursa foto: Vlad Rotaru

Sursa foto: Vlad Rotaru

Sursa foto: Vlad Rotaru

Sursa foto: Vlad Rotaru

Sursa foto: Vlad Rotaru

Sursa colaj foto: Vlad Rotaru

Citește și: Grecia: Mărturia unui român voluntar în misiunile de salvare: Totul negru și cenușă. Încă mai am în nas mirosul de fum | AUDIO