Sunt eliberate în circulație substanţe cu rolul de a accelera ritmul cardiac, de a grăbi respirația şi astfel, de a energiza întreg organismul. Uneori, în lipsa unei cauze reale, putem simți pe neașteptate cum ne cuprinde o stare de frică nejustificată. Înseamnă că trăim un atac de panică.
Cauzele sunt multiple, iar specialiștii nu au ajuns la o concluzie clară. Are loc un dezechilibru al producerii mai multor substanțe la nivelul sistemului nervos. Predispoziția pentru atacurile de panică poate fi chiar și moștenită din familie.
Alte afecțiuni ale organismului se pot asocia cu atacurile de panică precum hipertiroidismul, bolile cardiovasculare și respiratorii, depresia, abuzul de alcool, nicotină, cafea sau consumul de substanțe ilegale.
Simptomele apar brusc, iar intensitatea maximă durează în medie 10 minute. Persoana care suferă un atac de panică este foarte agitată, prezintă respirații rapide, senzație de sufocare, palpitații și chiar durere în piept. Transpiră excesiv și pot apărea tremorul, amețeala sau greața și este cuprinsă de frisoane sau valuri de căldură.
Simptomele se aseamănă cu cele ale multor boli, precum infarctul miocardic, de aceea este absolut necesar să consultați un medic pentru a exclude afecțiunile grave.
Dacă suferiți de atacuri de panica repetate sau dacă ați rămas cu teama continuă de a nu avea un nou atac este necesar să consultați un terapeut calificat. Apelați cu încredere și fără ezitare la un psihiatru sau un psiholog care va stabili ce terapie vi se potrivește.