Chiar dacă cercetările demonstrează rolul genelor în apariția cancerului, trebuie să înțelegem că şi factorii de risc din jurul nostru joacă un rol important. Iar avantajul este că pe aceştia îi putem controla.
Un comportament sănătos poate preveni chiar jumătate din decesele cauzate de cancer, potrivit Asociației Americane de Oncologie.
33% dintre cancerele diagnosticate au drept cauză fumatul. În această categorie sunt incluse mai multe tipuri de cancer printre care cel pulmonar, dar și cancerul de esofag, gât, cavitate bucală, stomac sau pancreas. Chiar dacă ați mai încercat sa vă lăsați de fumat în trecut și nu ați reușit, nu renunțați. Cereți ajutorul specialiștilor.
20% dintre cancere apar la persoane obeze sau supraponderale. De asemenea, date arată că 16% dintre tumorile maligne apar în urma unor infecții cu diverși patogeni cunoscuți pentru rolul lor în patogeneza cancerului. Sedentarismul, obiceiurile alimentare nesănătoase și expunerea excesivă la razele ultraviolete din radiațiile solare sau folosirea dispozitivelor de bronzare sunt alți factori implicați în apariția cancerelor.
O atitudinea sănătoasă este să mergem la medic în plină stare de sănătate pentru teste de screening care pot depista cancerul într-un stadiu incipient, când simptomele încă nu au apărut. Există teste disponibile pentru prevenția cancerului de sân, de col uterin, de prostată, de colon sau de piele. Întrebați-vă medicul de familie despre testele de screening.