Recenta Hotărârea de Guvern prin care numărul punctelor de frontieră pe unde pot intra în țară deșeurile scade de la 77 la 15 a fost inițiată în portul Constanța.
A plecat de fapt de uriașele cantități de gunoaie din import, oprite să intre în țară de către Poliția de Frontieră, Garda de Mediu și Parchetul Curții de Apel Constanța.
Hotărârea de Guvern aprobată în 17 decembrie are la bază demersurile ONG-ului de mediu Stop Waste din Constanța – transmite corespondenta Europa FM, Ghiulfer Predescu.
Unul dintre reprezentanții organizației, procurorul Teodor Niță, cel mai cunoscut anchetator din România, specializat în infracțiuni de Mediu, explică:
„Dispoziția nu permite intrarea mai multor deșeuri în țară decât capacitatea de regenerare și reciclare. Ele de fapt vor fi vreo șapte, jumătate sunt rezervă. Aștept și celelalte modificări legislative”.
Procurorul Teodor Niță face referire la o altă inițiativă legislativă, pe aceeași temă, depusă, e de mai mulți deputați, la Parlament.
Unul dintre inițiatori, deputatul de Constanța, Bogdan Bola, spune că proiectul de lege conține mai multe prevederi decât limitarea numărului puncteor de frontieră:
„Prevedeam ca amestecul de deșeuri să nu mai fie permis să intre în țară, prevedeam ca în momentul în care faci un profit cu încălcarea prevederilor de mediu, veniturile tale să-ți fie confiscate”.
Dar, limitarea punctelor de frontieră nu este de ajuns pentru a împiedica transformarea României in groapa de gunoi a Europei, subliniază procurorul Teodor Niță:
”Până când nu se vor dota lucrătorii de la Garda de Mediu cu competențe, cu logistică, cu laboratoare, cu scannere, este doar un început”.
Cele 15 puncte de frontieră pentru deșeuri vor avea la dispoziție și o bază de date a companiilor care au dreptul să aducă în România aceste materiale.