La Europa FM continuă discuțiile cu specialiștii pentru starea noastră de bine și mai ales pentru sănătatea noastră. Ochii sunt de multe ori neglijați atunci când vorbin de controalele medicale periodice, iar preocuparea apare doar în cazurile în care sesizăm nevoia purtării unor ochelari. Doar că vederea poate fi afectată într-un mod ireversibil, dacă nu primim un diagnostic corect la timp, iar acest lucru îl poate face într-un cabinet oftalmologic doar medicul specialist, după cum subliniază Dr. Buliga Simona, Medic primar oftalmolog.
Retinopatia diabetică este cea mai frecventă complicație oculară cauzată de diabetul zaharat, fiind principala cauză de orbire în rândul populației active. După 20 de ani de evoluţie a diabetului, 90% dintre pacienţii cu diabet zaharat insulinodependent şi 60% dintre cei cu diabet zaharat noninsulinodependent prezintă un grad de retinopatie diabetică.
Edemul Macular Diabetic (EMD) este o consecință a retinopatiei diabetic și apare când macula, zona retinei din spatele ochiului, se umflă cu lichid scurs din vasele deteriorate – din această cauză vederea centrală devine neclară.
Vizita la doctor ar trebui făcută în regim de urgență imediat ce experimentăm simptomele caracteristice afecțiunii:
- pete sau “muște” în câmpul vizual
- vedere încețoșată și senzatia de vedere printr-un geam murdar
- imagine deformată și distorsionată
- amputări ale câmpului vizual (zone întunecate în câmpul vizual)
- imagine deformată și distorsionată
Pacienții cu un istoric mai lung de 10 ani de diabet ar trebui sa faca un control oftalmologic anual.
Cum pot fi evitate problemele oftalmologice și când ar trebui să mergem la medicul specialist pentru a ne asigura că suntem bine, explică Dr. Buliga Simona, Medic primar oftalmolog: