Caracterizată prin convulsii repetate greu de controlat, epilepsia afectează peste 50 de milioane de persoane la nivel mondial.
În România, sunt aproximativ 200.000 de pacienţi diagnosticaţi cu epilepsie, dar medicii cred că numărul real al acestora este dublu.
Epilepsia se situează pe locul al doilea ca incidenţă în cadrul categoriei de boli neurologice, după migrene.
Dr. Iulia Coandă, medic specialist neurolog, ne spune ce măsuri trebuie să luăm în cazul în care o persoană face o criză epileptică lângă noi.
“În primul rând, este foarte important să ne controlăm emoțiile și să rămânem calmi. De obicei, crizele durează în jur de 2 minute, deși pare mult mai mult. În al doilea rând, trebuie să sunăm la 112.”
“Unele persoane cu epilepsie simt că vor avea o criză, astfel putem să împiedicăm căderea violentă prin așezarea blândă într-un loc sigur. Dacă găsim persoana în timpul desfășurării crizei vom îndepărta din jur obiectele de care acesta se poate lovi din cauza mișcărilor violente.
Dacă o găsim după criză, o vom așeza cu blândețe pe o parte (adică în poziția de singuranță) pentru ca secrețiile să se poată scurge și să nu se înece cu ele. Nu introduceți degetul în gura persoanei aflată în criză convulsivă, vă veți răni amândoi; nu mișcați pacientul, îi puteți provoca dislocări articulare sau rupturi ligamentare sau musculare.”, spune medicul Iulia Coandă.