Confidenţialitate

Cum provoacă stresul tulburări cardiovasculare

Nu există om care să fie imun la stres. O problemă care ne preocupă timp îndelungat sau reacţia noastră la un eveniment neaşteptat ne pot afecta sănătatea.

Studiile de specialitate au demonstrat ca exista o legatura intre stres si cresterea riscului de aparitie a tulburarilor cardiovasculare. Un loc de muncă solicitant se asociază cu un risc cu 23% mai crescut pentru infarctul miocardic. Crește de asemenea și riscul pentru diabet zaharat și se accelerează procesul de îmbătrânire al organismului.

Nu doar stresul ne afectează inima, ci şi felul în care răspundem la stres. Cei care apelează la obiceiuri nesănătoase pentru a scăpa de stres, precum fumatul sau consumul excesiv de alcool sau al unor alimente nesănătoase, vor avea un risc crescut de apariție al bolilor cardiovasculare.

Arterele coronare sunt vasele de sânge care vascularizează miocardul. Principala cauză a bolilor cardiovasculare este aterotromboza. Colesterolul aflat în exces se depune în pereţii coronarelor, conducând la formarea de plăci care îngustează din ce în ce mai mult spaţiul prin care curge sângele. Plăcile se pot rupe, pe suprafața lor apar cheaguri, vasul de sânge se blochează, iar fluxul sangvin scade brusc. Celulele miocardului încep să moară și astfel apare infarctul miocardic.

Stresul influențează astfel apariția bolilor cardiace și prin creșterea nivelului de colesterol sau creșterea tensiunii arteriale.

Studii în domeniul psihologiei au demonstrat că zâmbind putem evita efectele nocive ale stresului. Fie că sunteţi blocaţi în trafic, fie că treceţi prin alte situaţii stresante, zâmbetul scade frecvenţa cardiacă şi înlătură suprasolicitarea inimii.

Renunţând la fumat, controlând valorile mari ale tensiunii arteriale, alimentaţia echilibrată şi sănătoasă, scăderea în greutate şi exerciţiile fizice practicate regulat, previn evenimentele aterotrombotice şi reduc riscul cardiovascular.