Sosirea anotimpului insorit ne bucura. În același timp ne gândim la trecerea de la vestimentația de iarnă, la cea primăvăratică. Apar astfel problemele legate de kilogramele în plus acumulate în lunile în care mesele bogate și sedentarismul ocupau primul loc în activitatea zilnică.
Dar nu doar aspectul fizic este afectat. Noi studii arată că obezitatea și lipsa mișcării reprezintă factori importanți de risc pentru apariția cancerului la nivelul intestinului gros, precum cancerul de colon, dar și a altor cancere, precum cel ovarian sau renal.
Ce putem face pentru a preveni cancerul de colon? În primul rând, putem adopta o dietă cu un conținut bogat în fibre alimentare. Având în vedere că inflamația este un prim pas în apariția cancerului, putem consuma și ghimbir pentru efectele antiinflamtorii pe care le are la nivelul colonului. Cruciferele, adică legumele precum varza, conopida sau broccoli, sunt menționate ca aliați principali împotriva cancerului de colon. Dar există și studii care susțin rolul ciocolatei în prevenția acestuia. Fructele de pădure ne apăra sistemul digestiv prin conținutul ridicat în antioxidanți. Exercițiile fizice și practicarea unui sport întăresc sistemul imunitar și luptă astfel împotriva factorilor nocivi la care ne expunem. Mișcarea contribuie și la menținerea unei greutăți optime.
Testele de screening pentru depistarea cancerului de colon în stadii incipiente, când este mult mai ușor de tratat, este recomandat persoanelor cu vârsta peste 50 de ani. Cereți informații medicului de familie despre testele care se pot efectua și stabiliți împreună cu acesta când este necesar un consult la un medic gastroenterolog.