Confidenţialitate

Cum poți recunoaște depresia și care este diferența dintre psiholog și psihiatru? Explicația lui Vlad Mixich | VIDEO

Vlad Mixich, medic psihiatru, a explicat în emisiunea „România în Direct” cum poți recunoaște depresia și care este diferența dintre psiholog și psihoterapeut. În România, conform raportărilor, doar 1% din populație suferă de depresie – datele de dinainte de debutul pandemiei de coronavirus. La nivel european, 7% din populația totală suferă de depresie.

„Se vorbește mult mai deschis despre problema aceasta. Această boală ca oricare alta. Mulți dintre noi avem boli cronice, însă aceasta – în mod paradoxal – este o boală care a fost încărcată și încă este încărcată cu destul de multă stigmă socială, dar în România lucrurile s-au îmbunătățit din punctul acesta considerabil în ultimii ani”, a spus Vlad Mixich.

Cătălin Striblea: Încerc azi să-mi dau seama de câteva lucruri foarte simple: în primul rând, dacă ești în mediul tău obișnuit, viața ta obișnuită, care ar fi un semn foarte important că ceva nu este în regulă?

Vlad Mixich: „Există o triadă de simptome care poate fi recunoscută foarte ușor prin felul în care te raportezi la trecut, prezent și viitor. Dacă în prezent dispare plăcerea și bucuria de a face lucruri, care înainte îți aduceau sens, plăcere și bucurie.

În privința viitorului dacă nu mai vezi luminița de la capătul tunelului în viitorul apropiat sau pe termen mediu. Și în privința raportării la trecut, ai tendința să consideri că pentru orice greșeală vina îți aparține – deci o lipsă de încredere în propriile forțe și de optimism. Asta este foarte ușor de recunoscut și evident în situațiile în care lucrurile evoluează fără să fii identificate la timp și tratate apare și o lipsă de energie foarte, foarte pronunțată. Dificultatea de a face lucruri pe care înainte le făceai fără nicio problemă”.

Unde cauți ajutorul? Psiholog sau psihiatru?

Vlad Mixich: „În România, este interesant – dacă ne uităm pe cifre – că există un procent de oameni care raportează că suferă de depresie, adică merg activ și spun asta și realizează că au o problemă și știu și unde să meargă, iar numărul acesta variază de la o țară europeană la alta. Media europeană este undeva la 7% din populația totală. În România este doar 1%, cel puțin acestea erau datele chiar înainte de pandemie.

Acesta nu este un semn că nu avem această problemă, ci un semn că încă nu suntem conștienți suficient când suferim de depresie. Medicul de familie ar trebui să fie principala poartă de intrare și tot medicul de familie ar trebui să te îndrepte către medicul psihiatru și către un psiholog. Aici depinde și de simptomatologia și de gravitatea ei.

Există, evident, o stigmă asociată cu mersul la psihiatru – asta există în toate țările, nu doar în România. Însă, nu doar psihiatru este cel care – în cazul în care nu este cazul de medicație sau în care medicația trebuie susținută de ședințe de psihoterapie – medicul de mai multe specialități, nu doar psihiatru, îți poate face trimitere către ședințe de psihoterapie, care sunt foarte utile și nu implică medicație”.

Diferența dintre psihoterapeut și psiholog

„Psihoterapia poate fi făcută și de medic și de psiholog. Diferența dintre cei doi este că psihologul nu poate prescrie medicamentele specifice tulburărilor de sănătate mintală mari. În timp ce psihiatrul are capacitatea de a adresa și acest dezechilibru biochimic – pentru că vorbim și de un dezechilibru biochimic. Ca să fac o comparație foarte simplă: acneea – sunt provocate de un dezechilibru biochimic la nivelul epidermei. Adolescentul nu e de vină că are coșuri. Dacă are acnee nu înseamnă că e mai păcătos, mai prost… Pur și simplu, păstrăm proporțiile și în privința depresiei. Dacă ai depresie nu înseamnă că ești mai prost sau mai leneș sau mai păcătos sau mai inert sau mai puțin creativ decât cei care nu au depresie.

Este o boală foarte frecvent întâlnită, care identificată din timp și tratată în cele mai multe cazuri se vindecă sau se poate trăi fără nicio problemă cu ea. Există, evident, și cazuri mai grave ca în toate bolile. Și este foarte important să mergem și să cerem ajutorul. Repet, medicul de familie ar trebui să fie poarta de intrare, psihologul de asemenea”, a mai explicat Vlad Mixich la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Gabriela Alexandrescu, despre bullying: „Am obținut legea împotriva violenței psihologice în urma studiului din 2016” | VIDEO