Psihologul Yolanda Crețescu a vorbit, la PiațaVictoriei, cu Alice Iacobescu, despre modul în care copiii și adolescenții ajung să fie afectați psihic de pandemia COVID și a oferit mai multe căi prin care aceștia pot trece mai ușor prin această perioadă:
„Primul lucru pe care avem nevoie să-l acceptăm este să acceptăm anxietatea ca fiind o normalitate, un prag al anxietății, pentru că o anxietatea în cote înalte produce dezechilibrul la nivel funcțional, nu mai dormim bine, nu ne mai odihnim bine, avem acest pesimism și frică de viitor. Este a devărat că această perioadă ne-a făcut pe toți cu un time management necesar. Asta înseamnă o intervenție în toate ariile vieții.”
Să nu uităm că minorii sunt mult mai afectați de lipsa interacțiunii decât persoanele adulte, mai spune specialistul:
„Să fim mai relaxați, să așteptăm mai puțin de la noi ar putea să aducă puțină flexibilitate. Să nu uităm că suntem epuizați. Nu am avut decât aceste două componente active, zona profesională și zona de familie, viața socială și timpul independent nu a mai existat. Lipsa vieții sociale a făcut ca adolescenții să piardă o arie importantă, pentru că ei au nevoie de mai multă socializare decât avem noi. Din timpul petrecut doar în familie creează frustrare, creează inclusiv o perturbare a imaginii de sine. Atunci, putem dezvolta tot felul de comportamente.”
Psihologul spune că a întâlnit cazuri foarte grave de anxietate în jurul elevilor, cauzate de criza sanitară și de pandemie:
„Eu am în cabinet copii care au anxietate generalizată cu privire la acest virus și sunt chiar copii din ani terminali. Sunt copii care nu pot dormi de frică, nu se pot alimenta, le este frică să interacționeze cu alți oameni, singurul spațiu securizant pentru ei este casa lor. Sunt copii care nu vor să meargă cu un mijloc de transport, nu vor să se expună unui grup mare de copii, de frică că se îmbolnăvesc ei și că își infectează familia.”
Pentru a-i ajuta pe cei mici să treacă cu bine peste această perioadă, psihologul Iolanda Crețescu spune că părinții trebuie să se alieze cu copiii lor, fără a încerca însă să găsească o formulă ideală:
„Avem nevoie să arătăm copilui nostru că în fața acestei situații găsim soluții. Să fim capabili împreună, ca participarea la evenimentul pe care-l avem de străbătut să-l facem împreună, să găsim o soluție, nu cea mai bună soluție. Noi vrem în perioadă de pandemie să trăim ca și cum n-ar exista pandemia, nu se poate. La vremuri de război, soluții de război.”
Urmăriți în continuare emisiunea integrală: