Absolvirea facultății este un moment important în viața oricărui tânăr, dar și o provocare. Trecerea de la statutul de student la cel de angajat presupune o adaptare la un nou mediu, la noi responsabilități și la noi așteptări. Cum pot angajatorii să faciliteze această tranziție și să sprijine proaspeții absolvenți care se alătură echipei lor?
Vezi aici cum poți sprijini proaspeții absolvenți în compania ta
Oferă-le o perioadă de acomodare și de învățare fără presiune
Proaspeții absolvenți au nevoie de timp pentru a se adapta culturii organizaționale, cu procedurile de lucru, cu colegii și cu șefii, chiar și cu programul de lucru. Dacă deții o companie mică, poți organiza sesiuni de orientare, de mentorat sau de coaching, în care să le oferi informații utile, să le răspunzi la întrebări și să le dai feedback constructiv. Într-o companie mare sunt persoane al căror rol este să se ocupe de orientarea noilor angajați. De asemenea, managementul poate stabili obiective realiste și clare pentru proaspeții absolvenți, care să le permită să își demonstreze competențele, dar și să își dezvolte noi abilități, fiindcă acest lucru este extrem de important pentru juniori.
Pune-le la dispoziție oportunități de creștere profesională și personală
Proaspeții absolvenți sunt dornici să învețe, să se perfecționeze și să avanseze în carieră. Angajatorii pot stimula acest entuziasm prin oferirea de cursuri de formare, de programe de dezvoltare sau de burse de studiu. Te încurajăm să faci și tu același lucru. În egală măsură, angajatorii pot încuraja proaspeții absolvenți să participe la proiecte inovatoare, la schimburi de experiență sau la conferințe de specialitate. Astfel, aceștia își vor îmbogăți cunoștințele, își vor extinde rețeaua de contacte și își vor crește șansele de promovare și aria de activitate.
Asigură-le un pachet de beneficii care să le îmbunătățească calitatea vieții
Proaspeții absolvenți nu sunt doar angajați, ci și oameni, care au nevoie de echilibru între muncă și viața personală. Plecând direct de pe băncile facultății, este greu să te acomodezi la noua viață, unde timpul pare fi atât de limitat pentru hobby-uri și relaxare. Angajatorii pot contribui la acest echilibru prin oferirea de condiții de lucru flexibile, de zile libere în plus sau de bonusuri care să îi motiveze pe angajați. În plus, angajatorii le pot oferi proaspeților absolvenți o dată sau de mai multe ori pe an un card cultural , care să le permită să acceseze diverse servicii și evenimente culturale, cum ar fi cele de la teatru, cinema, muzee, concerte sau festivaluri sau să își cumpere cărți. Astfel, proaspeții absolvenți își vor satisface nevoia de relaxare, de distracție și își vor putea explora pasiunile.
În concluzie, angajatorii pot sprijini proaspeții absolvenți care se angajează în companie prin oferirea de sfaturi de orientare profesională, sesiuni de coaching, dar și de diverse oportunități și de beneficii. Aceste măsuri vor contribui la integrarea, la motivarea și la fidelizarea proaspeților absolvenți, care vor deveni astfel membri valoroși ai echipei. Cel mai important de reținut este că integrarea lor trebuie să se realizeze treptat și fără prea multă presiune, pentru a crea un mediu sănătos în care aceștia să se dezvolte profesional.
Sursa foto: Freepik.com