Confidenţialitate

Cum poate o simplă vizită la medicul oftalmolog să ne ajute să ne păstrăm vederea și când apare Degenerescența Maculară Legată de Vârstă (DMLV) | VIDEO

La Europa FM continuă discuțiile cu specialiștii pentru starea noastră de bine și mai ales pentru sănătatea noastră. Problemele ochilor sunt mult mai complexe și nu se traduc doar prin purtarea ochelarilor.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, treuie să acordăm o atenție sporită vederii noastre, dar și vizitelor la medical oftalmolog. Vederea poate fi afectată într-un mod ireversibil, dacă nu primim un diagnostic corect la timp, iar acest lucru îl poate face într-un cabinet oftalmologic doar medicul specialist, după cum subliniază   Dr. Buliga Simona, Medic primar oftalmolog.

Degenerescența Maculară Legată de Vârstă (DMLV) este o afecțiune cronică care afectează chiar și persoanele de peste 50 de ani, reprezentând o cauză principală de pierdere a vederii în întreaga lume. DMLV forma uscată este cea mai ușoara, care se traduce clinic prin vedere centrală încețoșată, cu nerecunoașterea figurilor la distanță și necesitatea creșterii iluminării la citit.

DMLV forma umedă este una severă care în 80% dintre cazuri determină pierderea rapidă a vederii centrale prin apariția de țesut cicatricial fibros ce va determina modificări ale formei maculei, aceasta trimițând semnale distorsionate către creier.

O vizită la timp la medical oftalmolog ne poate ajută însă să controlăm degradarea vederii noastre. Există tratmente eficiente care îmbunătățesc calitatea vederii pacienților cu DMLV inclusiv cu forma umedă. Tratamentul este particularizat pentru fiecare pacient în parte de către medicul oftalmolog, iar pentru un diagnostic și un tratament sfaturile de pe Internet nu ajută.

Degenerescența Maculară Legată de Vârstă (DMLV)  poate fi diagnosticată doar de către medicul oftalmolog.

Dr. Buliga Simona, Medic primar oftalmolog, spune că ar trebui să mergem la un consult imediat ce experimentăm simptomele caracteristice afecțtiunii:

  • încețoșarea vederii
  • liniile drepte sunt percepute strâmbe
  • apariția în câmpul vizual central a unei „pete negre”, a unei zone de ceață sau de neclaritate
  • după vârsta de 50 de ani, când ar trebui să facem un control oftalmologic anual

Despre cum pot fi evitate problemele oftalmologice și care sunt semnele pe care corpul ni le transmite ca să mergem la medicul specialist pentru a ne asigura că suntem bine, explică Dr. Buliga Simona, Medic primar oftalmolog: