Mai mulți cercetătorii japonezi au descoperit plastic în nori! Mai multe tipuri de polimeri și cauciuc au fost indentificate în norii formați în jurul muntelui Fuji, cel mai înalt din Japonia. Se prea poate să fie vorba despre particule rezultate prin degradarea pungilor de plastic și duse de vânt. În cazul cauciucului, ar fi particule formate ca urmare a uzurii anvelopelor. Cele mai mari dintre microparticulele identificate de oamenii de știință japonezi sunt, cu aproximație, de grosimea unui fir de păr uman.
Autorii studiului mai menționează faptul că prezența microparticulelor plastice în nori poate afecta clima. Foarte important de știut, norii conțin și în mod natural mici particule solide, de praf sau polen, fără de care nu s-ar putea forma picăturile de ploaie sau fulgii de zăpadă. Ce înseamnă faptul că, pe lângă acestea, în nori au mai apărut și microparticulele de plastic? A explicat la Misiunea Verde, Andrei Elias Călugăru, specialist în meteorologie, în dialog cu Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești.
Desigur, e nevoie de mai multe studii care să certifice teoriile privind schimbările climatice provocate de plastic, dar în orice caz, perspectivele nu sunt bune. Până acum, numeroase studii au arătat că microparticule de plastic pot fi întâlnite în sol și în apă, inclusiv în zone nelocuite, dar și în corpul viețuitoarelor și, evident, și al oamenilor.