De la 1 iulie, piața gazelor naturale se liberalizează în România.
Cu alte cuvinte, statul nu va mai fixa un nivel maxim al tarifelor sau o anumită formulă, iar furnizorii pot stabili singuri prețurile, în funcție de cerere și ofertă.
Specialiștii în energie spun că este un moment bun să studiem ofertele, iar la alegerea unui nou furnizor să nu ținem cont doar de preț.
Furnizorii de gaze au început deja să le trimită clienților oferte cu noile tarife care se vor aplica de la 1 iulie, odată cu liberalizarea pieței gazelor.
Sunt peste 80 de companii și multe dintre ele promit că timp de un an, vor menține prețul neschimbat.
Nu e cazul să ne grăbim să încheiem un contract, dar e o perioadă bună pentru a studia ofertele, iar pe site-ul Autorității de Reglementare în domeniul energiei, există un comparator de prețuri – a spus la Europa FM, Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum:
“Pe site-ul reglementatorului în energie ANRE, se găsește un comparator de prețuri. Orice persoană care vrea să vadă care sunt ofertele în zona în care se află, se poate uita la care sunt prețurile oferite pentru categoria de consum la care intră. Trebuie să ne uitam la prețul total pe care îl vom plăti, adică nu doar la prețul gazului propriu-zis ci și la alte tarife, care sunt 30-40% din prețul final”.
Nu trebuie să ținem cont numai de preț, ci și de alte clauze din contract:
“Trebuie să ne uităm foarte atent la condițiile contractului. Dacă ești legat pe o perioadă foarte lungă de timp, sau plătești vreo penalizare dacă renunți la contract. Trebuie să ne uităm inclusiv la pachetele de servicii oferite de furnizori, dacă oferă și revizie la centrale sau energie electrică și gaze”.
Persoanele care în perioada următoare nu încheie un contract nou cu actualul furnizor sau cu o altă companie nu rămân fără gaze:
“Teoretic, dacă nu semnezi cu un nou furnizor, se prelungește contractul, însă în condițiile concurențiale pe care le oferă furnizorul actual. Dacă avem centrală pe gaze cu care ne încălzim iarna, cred că merită să studiem alternativele, pentru că e posibil să găsim o ofertă mai bună”.
Ministerului Economiei consideră că odată cu liberalizarea pieței gazelor, tarifele vor scădea. În România, sunt peste 3,5 milioane de locuințe, cu abonament la gaze.