Confidenţialitate

Cum ne afectează stresul calitatea vieţii şi starea de sănătate

Nu există om care să fie imun la stres. O problemă care ne preocupă timp îndelungat sau reacţia noastră la un eveniment neaşteptat ne pot afecta sănătatea.

Studiile de specialitate au demonstrat ca exista o legatura intre stres si cresterea riscului de aparitie a tulburarilor cardiovasculare. Un loc de muncă solicitant se asociază cu un risc cu 23% mai crescut pentru infarctul miocardic. Crește de asemenea și riscul pentru diabet zaharat și accelerează procesul de îmbătrânire al organismului.

Studii în domeniul psihologiei au demonstrat că zâmbind putem evita efectele nocive ale stresului. Fie că sunteți blocați în trafic, fie că treceți prin alte situații stresante, zâmbetul scade frecvența cardiacă și înlătură suprasolicitarea inimii.

Şi atunci când ne gândim la o situație posibil stresantă, corpul nostru reacţionează şi secretă în exces o proteină implicată în inflamaţie.

Putem astfel să răcim mai ușor. Este necesar să ne perfecţionăm abilitatea de a ne redirecţiona resursele mentale doar asupra prezentului, iar nivelul de cortizol, hormonul stresului, va fi menţinut între limite normale.

Privind vârsta, studiile susţin că persoanele cele mai afectate de stres sunt cele între 18 şi 33 de ani. Femeile gravide sunt, de asemenea, sensibile la stres, şi creşte riscul pierderii sarcinii.

Mai mult, un studiu condus la Universitatea din Hawaii în 2011 a arătat că stresul poate fi contagios. Aşa că aveţi grijă şi la colegii de birou.

Specialiştii vă recomandă multă relaxare, practicarea unui sport şi o alimentaţie bogată în vitamine pentru întărirea organismului.