Dacă vă treziți de mai multe ori pe noapte, este probabil să aveți o stare de spirit proastă a doua zi, prin comparație cu cei care au un somn fără întrerupere.
Un specialist psihiatru american susține acest lucru în urma unui studiu care i-a analizat pe cei care nu trec prin toate fazele somnului pe parcursul nopții, în special faza somnului cu unde lente, esențială pentru refacerea energiei.
Studiul a inclus 62 de persoane sănătoase cărora li s-a analizat starea de spirit pe parcursul a trei zile consecutive. În fiecare noapte participantii la studiu au avut fie o ora de culcare normala și apoi treziri din somn forțate, sau o ora de culcare mai târzie, cu somn neîntrerupt.
Cele două grupuri au avut inițial aceleași modificări ale stării de spirit în prima zi, dar situația s-a schimbat în a doua și a treia zi de studiu.
Concluziile studiului demonstrează că tulburarile de somn sunt deosebit de dăunătoare pentru starea de spirit pozitivă.
Deși studiul a inclus persoane cu modele normale de somn, probabil constatările se aplică și în cazul celor cu insomnie, spun cercetatorii. Trezirea de mai multe ori într-o noapte este una dintre cele mai frecvente simptome de insomnie.
Nu dormiți cât trebuie sau nu aveți un somn liniștit?
Lipsa somnului este una dintre cauzele principale ale oboselii și crește riscul accidentelor din timpul zilei. Dacă vă simțiți foarte obosiți puteți dormi în timpul zilei, dar nu mai mult de 30 de minute.
Studiile au arătat că dacă ațipim chiar și 10 minute, fie că suntem la birou sau în altă parte, este de ajuns pentru a ne restabili starea de energie.