Confidenţialitate

Cum ne afectează decizia CCR privind abuzul în serviciu?

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Alina Bica și de alții împotriva articolului 297 din Codul Penal, ceea ce înseamnă că un text de lege este neconstituțional dacă s-a admis o excepție, cu toate consecințele ce decurg de aici.

Potrivit articolului 147 din Constituția României, “dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale, dacă în acest interval, Parlamentul sau Guvernul nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției.”

Interpretările, de ieri, din presă, de tipul: “abuzul în serviciul a fost declarat parțial neconstituțional” sunt fie prostești, fie rău intenționate. Nici Constituția și nicio altă lege nu prevede o astfel de sintagma.

Peste tot se vorbește despre ce se întâmplă în cazul admiterii unei excepții de neconstituționalitate.

Judecătorii Curții Constituționale și-au depășit grav atribuțiile, mai ales că nu fac pentru prima dată acest lucru. Au comis fapta de abuz în serviciu, prevăzut în articolul 297 din Codul Penal: “funcționarul trebuie să-și îndeplinească atribuțiunile în mod defectuos.” Ei au ales să și le îndeplinească prin încălcarea unei legi, cea de organizare și funcționare a Curții Constituționale.

Ce părere aveți despre atitudinea judecătorilor Curții Constituționale?