Confidenţialitate

Cum îi va afecta pe români oprirea gazelor rusești prin Nord Stream 1. Mihai Nicuț, Economica.net: Consecințele indirecte vor fi grave | AUDIO

Compania rusească Gazprom oprește, de luni, livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania. Timp de 10 zile, se vor face lucrări de mentenanță, însă unele țări se tem că livrările de gaze nu vor reveni la întreaga capacitate. De altfel, în ultima perioadă, livrările de gaze rusești către Occident au fost mult diminuate.

Cum ne va afecta pe noi sistarea temporară a gazelor? Jurnalistul Mihai Nicuț de la Economica.net a spus la Europa FM că nu vom avea de suferit în privința aprovizionării cu gaze, dar am putea resimți unele efecte legate de majorări de preț:

„Dacă lucrurile decurg cum au promis rușii și gazoductul va fi redeschis la capacitate pe 21 iulie, pentru noi nu se întâmplă nimic. Nici acum pentru noi nu se întâmplă nimic în condițiile în care fluxul de gaze rusești spre România și prin România mai departe spre ungaria și piața central-europeană, gaze rusești care vin prin Nord Stream , este neschimbat. Deci, din punct de vedere al aprovizionării, situația nu ne afectează. Situația ne va afecta însă din punct de vedere al prețurilor în cazul în care gazoductul nord Stream 1 nu va pleca măcar la o capacitate decentă, să nu pună presiune pe prețul gazelor din Europa de Vest, atunci aceste prețuri vor crește pentru că este mare nevoie de gaz și va fi un deficit de ofertă în condițiile în care cererea este mare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalistul Mihai Nicuț crede că aceste scumpiri le-am putea resimți spre iarnă, când, de regulă, România consumă o cantitate mai mare de gaze din import. Vor fi însă și efecte indirecte destul de grave pentru România, dacă țările mari din Uniunea Europeană vor primi o cantitate mai mică de gaze rusești:

„Da, efectele indirecte vor fi și vor fi destul de grave pentru România. În cazul în care țările mari din Uniunea Europeană nu vor primi suficiente cantități de gaz pentru a-și asigura consumul automat producția industrială va scădea și se vorbește tot mai mult despre posibilitatea unei recesiuni la nivelul țărilor mari din Europa, mai ales Germania. Ori țările mari din Europa sunt principalul nostru partener comercial iar în cazul în care economia acelor țări va intra în recesiune automat va fi afectată și economia românească pentru că nu va mai putea plasa comenzile. În aceste condiții este posibil ca și România să înregistreze o scădere economică semnificativă cu toate efectele negative care decurg de aici.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock