Confidenţialitate

Cum îi pot atrage profesorii pe elevi în parcursul educațional? Zeno Daniel Șuștac: „Să mergem înspre zona unui partenertiat educațional” | VIDEO

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul privind Statutul Elevului. Documentul evidențiază sancțiuni mult mai ferme referitoare la indisciplină și comportamentele indezirabile din școli, mergând până la izolarea elevilor care deranjează orele sau chiar, în cazuri foarte grave, exmatricularea lor. Rezolvă aceste măsuri problema haosului din școli? Sunt ele suficiente sau reprezintă varianta comodă preferată de corpul profesoral? Zeno Daniel Șuștac, reprezentantul comunității „Părinții elevilor din România”, și Luca Muntean, reprezentantul „Asociației elevilor din Timiș” au fost invitații lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”.

Luca Muntean: Nu rezolvăm problema dacă decsurajăm elevii prin note proaste la anumite materii

Marcel Bartic: Dacă cei care deranjează ora ar fi scoși la tablă și ar primi o notă mică, s-ar rezolva problema?

Luca Muntean: „În niciun caz nu putem rezolva problema prin a descuraja elevul prin primirea unei note proaste la o anumită materie, iar pe lângă acest lucru – exact cum spunea și domnul Șuștac – punând în mâinile profesorilor care nu au o intenție chiar foarte bună, aceste arme cum ați zis și dumneavoastră, inclusiv de a nota rău un elev, de a-l trimite într-o sală specială sau pur și simplu scoate de la oră nu arată altceva decât slăbiciune pentru faptul că unii profesori nu își pot controla orele nu pot să ofere o mână de ajutor elevilor care au nevoie”.

Luca Muntean: Să trecem de la manualele clasice la utilizarea tehnologiei și a digitalizării

Marcel Bartic: Ajută-mă să înțeleg cum ar putea un profesor să-i facă pe elevii din fața lui mai atenți, mai entuziaști, mai dornici de cunoaștere. Poate există niște așteptări din partea voastră, a elevilor, care uneori nouă, adulților, ne mai scapă.

Luca Muntean: „Să depășească puțin momentul în care să se folosească clasicele manuale și să se treacă la un sistem un pic mai digitalizat de învățare în care elevii să-și poată folosi în scop educațional device-urile pentru a face diferite lucruri.

Pentru a vedea în timp real experiemente la diferite materii, pentru a completa diferite fișe cu exerciții un pic mai interesante, lucruri cu cât ne vor atrage atenția fiind într-un sistem în care se dorește digitalizarea și suntem înconjurați de tehnologie”.

Zeno Daniel Șuștac: „Să mergem înspre zona unui partenertiat educațional, să venim aproape de elevi, să încercăm să înțelegem modul lor de a percepe lumea”

Marcel Bartic: Foarte bune recomandările. Domnule Șuștac, câteva recomandări cu care noi, profesorii, să încercăm să trezim mai mult interesul copiilor și să-i aducem un pic mai aproape de ce înseamnă cunoașterea profundă.

Zeno Daniel Șuștac: „Ieșind din zona asta uniformă portocalie, cătușe, câini de pază, sârmă ghimpată, pedepse corporale și să mergem înspre zona unui partenertiat educațional, să venim aproape de elevi, să încercăm să înțelegem modul lor de a percepe lumea, modul lor de a gândi, să le acordăm șansa de a face ceva împreună, durabil, pe termen lung și nu în ultimul rând să mergem pe un parteneriat extins școală-societate civilă – evident, cu implicarea părinților și a profesorilor”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Oana Dobre-Dimofte, despre cazul elevei din Ineu care a criticat sistemul de învățământ în discursul de final de liceu: „Vrem gândire critică de la copii câtă vreme nimeni nu ne critică” | VIDEO