Mai mulți procurori se plâng de efectele devastatoare după ce au fost modificate legile justiției în aceste zile. Câțiva procurori explică cu cazuri concrete: dacă sunteți victima unei talhării, sau sunteți agresat pe stradă, iar întâmplarea a fost înregistrată de o camera de luat vederi a unei instituții sau firme. Dacă propunerile de modificare a unor articole din legile justiției trec în această formă, votată acum, filmarea nu mai poate fi folosită ca probă în dosar.
Tot mai mulți procurori atrag atenția asupra modificărilor votate în Camera Deputaţilor la prevederi din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Ei dau exemple despre cum ne afectează pe noi ca cetățeni acestea modificări.
Dacă un exhibiționist se manifestă în fața unui minor, acesta nu va putea fi arestat preventiv. Sau dacă cineva profită de naivitatea unui minor și îl convinge să întrețină relații sexuale cu acesta, individul în cauză nu va mai putea fi arestat, după noile modificări aduse codurilor penale.
Să ne imaginăm un alt caz, destul de des întâlnit, din păcate: o tânără care a căzut pradă unor unor traficanți de persoane. Dacă reușește să scape și depune plângere împotriva lor, va trebui să dea din nou ochii cu agresorii ei în biroul procurorului sau poliţistului, şi eventual să şi răspundă întrebărilor lor.
Mai grav, martorii și victimele din dosare nu vor mai fi protejați pentru că infractorul poate consulta dosarul de urmarire penală si sa afle numele si adresele martorilor.
În plus, procurorii vor fi obligați să aducă imediat la cunoștință autorului calitatea de suspect. Dacă nu fac asta, toate actele ulterioare sunt nule. Suspectul află că s-a făcut o plângere față de el și o să ia toate măsurile sa nu mai poată fi supravegheat.
Dacă sunteți victima unei tâlhării, sau sunteți agresat pe stradă, iar întâmplarea a fost înregistrată de o camera de luat vederi a unei instituții sau firme, filmarea nu mai poate fi folosită ca probă în dosar. Dacă un procuror vrea totuși să aresteze un suspect pe baza acestei probe va plăti cu funcția și cu amendă.
Si să ne gândin ca aceste reguli o sa fie valabile in cazul tuturor infractiunilor, inclusiv de terorism, trafic de droguri sau coruptie. – atrage atenția un procuror.
Încheiem cu un exemplu real: o fetiţă de 11 ani din România a fost recent felicitată de Poliţişti pentru că i-a filmat pe hoţi cu telefonul mobil. Cu noile Legi ale Justiţiei, aceiaşi poliţişti ar fi trebuit să o ancheteze deoarece a filmat cu telefonul fără să ceară acordul hoţilor.