Legumele conțin peste 90% apă, fibre, vitamine și minerale și fitonutrienți, iar noi le putem consuma nelimitat, „fără grija numărului de calorii”, spune Mihaela Bilic în emisiunea „Frecvența Gustului”, la Europa FM. În farfuria unui adult, legumele trebuie să ocupe jumătate din porție, iar în cazul copiilor, spune medicul nutriționist, legumele „nu trebuie să depășească un sfert din farfurie”. Mihaela Bilic explică cum gătim legumele pentru a ne bucura de toate beneficiile acestora.
„Când gătim legumele, ele se înmoaie, pentru că fibrele în contact cu căldura și cu apa se umflă și se înmoaie și o parte din vitamine se pierd. Cu cât fierbem și gătim mai mult legumele, vitamina C este cel mai repede și mai drastic afectată și o parte din vitaminele B”, explică medicul nutriționist.
Cum gătim legumele pentru a ne bucura de beneficiile lor?
„Precum la paste: ar fi bine să nu gătim legumele până când se înmoaie și se distruge structura, ci să le lăsăm puțin mai tari, un fel de al dente – pe jumătate gătite. Nu este nimic greșit în a avea legumele puțin crocante în farfurie – în felul acesta protejăm vitaminele de oxidare și distrugere prin căldură”, spune Mihaela Bilic.
„Cât despre fibre, în momentul în care legumele sunt gătite îndelungat, fibrele fiind înmuiate și distruse, se permite apoi absorbția din legume, mai ales din legumele boabe, a unei cantități mai mari de amidon”, explică medicul nutriționist.
Cât ulei adăugăm când gătim legumele?
„Legumele, majoritatea, au sub 30 de calorii pe suta de grame. În schimb, o lingură de ulei are 100 de calorii și, atunci, fie că facem o salată, fie că facem o mâncare gătită, dacă am pus foarte mult ulei am stricat echilibrul nutrițional”, spune Mihaela Bilic.
„Uleiul este dușmanul mâncărurilor de legume. Evităm să prăjim legumele și să adăugăm mult ulei în tocănițe și salate”, mai spune medicul nutriționist.
Urmărește întreaga emisiune „Frecvența Gustului”
Sursa foto: Shutterstock