Confidenţialitate

Cum funcționează Pilonul II de pensii și ce îl diferențiază de Pilonul I de pensii? Explicația lui Bogdan Glăvan | VIDEO

Bogdan Glăvan a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Pilonul II de pensii a apărut între amendamentele PSD – la pachetul noilor măsuri fiscale – care susținea contribuția opțională la acest Pilon de pensie. Astfel că, persoanele care voiau să rămână înscrise în Pilonul II de pensii ar fi urmat să facă o solicitare specială în acest sens – în caz contrar, în lipsa acestei solicitării, persoanele ar fi fost retrase. Amendamentul nu a rămas în picioare, însă nu este prima dată când Pilonul II de pensii se află în vizorul politicienilor.

Bogdan Glăvan: „Până când nu reformăm din temelii statul, totdeauna vom trăi cu frica asta: ce ne mai taie ăștia mâine?”

Ioana Ene Dogioiu: Credeți că este atât de elaborată gândirea lor, pentru că mie mi se pare doar o disperare de a băga degetele în borcanul cu miere, ca să zic așa – ceea ce au mai încercat și alții. Au încercat guvernele Dragnea să naționalizeze Pilonul II, după aceea, după cum recunoaște domnul Boloș, discuția s-a purtat, dar ar fi fost abandonată, chiar și în cadrul actualei coaliții. Este o gândire pe termen lung sau pur și simplu sunt disperați să pună mâna și pe acești bani – înțeleg că fondurile de pensii Pilon II au în acest moment active de aproximativ 100 de miliarde de lei.

Deci, să-i acapareze să-și astupe găurile, să acopere deficitele. Și spunea domnul Budăi anul trecut <<Cât virăm anual, 12 miliarde la Pilonul II ar fi exact deficitul de la Fondul de pensii>> și ofta după banii aceia. Vă întreb și pentru toată evoluția acestui pachet fiscal despre care se vorbește de săptămâni de zile și se aruncă petarde și se retractează și a cărui formă finală am văzut-o practic cu câteva minute înainte să se urce domnul Ciolacu la la tribună pentru angajarea răspunderii. Sugerează nu mai degabă un imens amatorism, o imensă bâjbâială cu un singur scop – să acoperim gaura și să facem rost de bani acum?

Bogdan Glăvan: „Este din toate câte puțin. Pe fond, echipa care conduce România este o echipă ostilă liberii întreprinderi și proprietății private. Este ostilă acestei vieți. Ea dorește să stăpânească și-și manifestă această tendință centralistă și autoritaristă, dar este frustrată pentru că nu poate niciodată să meargă cât de departe și-ar dori pentru că se lovește ba de un FMI, ba de Comisia Europeană, ba de cetățeni. Și atunci, natura și cultura lor ideatică, economică îi împinge permanent să mai bage câte o șopârlă, câte un fitil, câte o bombă. Nici acum nu le-a ieșit, dar vor încerca la următoarea ocazie. Deci nu trebuie neapărat să ne gândim că și-au făcut ei un plan cum să facă din 2025 sau 2026 – pentru că nici nu e sigur că vor mai fi la guvernare, dar prin natura lor așa se manifestă. Asta au învățat, asta știu să facă.

Pe de altă parte, sigur că sunt disperați. Și dacă ar avea un respect general pentru sectorul privat și pentru oameni în disperare de situație sigur că ar înfinge mâna în borcanul cu miere – au văzut și pe ali făcând-o, de ce să nu o facă și ei? Din postura asta nu putem ieși. Cheltuielile statului vor continua să crească, deci această urgență permanentă, această nevoie de a astupa găurile de la buget. […] Până când nu reformăm din temelii statul, totdeauna vom trăi cu frica asta: ce ne mai taie ăștia mâine?”.

Bogdan Glăvan: „Eu cred că au încercat să facă o manevră de genul acesta <<ziua ca hoții>>”

„Dacă stăm serios și ne gândim, mai ales având în vedere declarația ministrului de Finanțe ulterioară acestui eveniment care a spus că este <<problema doamnei Pescaru, nu este răspunderea mea>>. Ceea ce este ridicol: ca ministru nu poți să spui că un secretar de stat din subordine face orice bălărie și să bagatelizezi chestia asta. […]

Dacă dânsul a avut această reacție înseamnă că au lucrat împreună. Deci înseamnă că sunt într-o echipă pentru că altminteri ca orice șef serios și responsabil ar fi trebuit să o roage pe doamna Pescaru să-și dea demisia pentru asemenea aberație.

Câtă vreme ei o susțin în continuare înseamnă că o folosesc ca țap ispășitor. O folosesc – le este utilă. Și în felul acesta își ascund conspirația. Eu cred că au încercat să facă o manevră de genul acesta <<ziua ca hoții>> brusc să bage acest amendament prin care să mai culeagă niște bani la buget – nu foarte mulți, dar oricum.

Dincolo de acest aspect, trebuie să știe cei care ne ascultă că există niște intelectuali toxici, care promovează aceste idei toxice și ei lucrează, sunt în spatele eșafodajului de figuri politice pe care le vedem.

De foarte mulți ani. Și ei împing în direcția asta permanent, presează. Ei le dau, îi alimentează cu idei otrăvitoare și de la ei derivă acest climat ostil economiei de piață, corporațiilor, sistemului de pensii, care nu este sistem privat”, a explicat Bogdan Glăvan la Europa FM.

Care este diferența dintre Pilonul I și Pilonul II de pensii și cum funcționează Pilonul II de pensii?

„Este un sistem de pensii bazat pe acumulare. Diferența dintre Pilonul II și Pilonul I nu este că unul este privat și celălalt este de stat. Diferența este mult mai mare de atât – este de principiu de funcționare.

Pensia de stat nu este o pensie de fapt, ci este o asistență socială pe care o decide guvernul, în vreme ce Pilonu II de pensii este o pensie autentică, adică un cont în care banii se acumulează din contribuții, se investește randamentul lor, se reinvestește, se acumulează și-ți stau la dispoziție ție, titularului, după ce ajungi la vârsta de pensionare.

Ei asta vor, de fapt, să atace sistemul de pensii bazat pe acumulare ca să țină pe toți într-o semi-iobăgie, dependență de stat”, a explicat Bogdan Glăvan la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Ioana Ene Dogioiu și Bogdan Glăvan

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Guvernul păstrează, pentru moment, excepţiile de la plata CASS pentru salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară | AUDIO