Confidenţialitate

DEZBATERE ELECTORALĂ. Cum funcționează fermele de boți în social media. Valeriu Turcan: „Eu cred că așa ceva noi nu avem în România” | VIDEO

Valeriu Turcan a explicat în emisiunea „Piața Victoriei” de miercuri seara – moderată de Mădălina Dobrovolschi – cum funcționează așa-numitele ferme de boți sau troli. „Fermele de troli înseamnă niște structuri organizate, finanțate de către stat sau de către companii private care duc o campanie susținută cu anumită continuitate. Eu cred că așa ceva noi nu avem în România”, a explicat Valeriu Turcan la Europa FM.

Valeriu Turcan: „Nu există acea structură pe care noi am văzut-o în cazul fermelor de troli finanțate și organizate de Federația Rusă”

Valeriu Turcan: „Sunt unele lucruri care vor continua în România. De exemplu, și aici ar merita să clarificăm puțin termenii folosiți. Fermele de troli înseamnă niște structuri organizate, finanțate de către stat sau de către companii private care duc o campanie susținută cu anumită continuitate. Eu cred că așa ceva noi nu avem în România decât poate la nivelul partidelor politice care, prin grupuri de WhatsApp trimit diverse mesaje ale zilei către activul de partid cu rugămintea <<Intrați și voi și comentați, dați like la șeful de partid>>. Dar nu există acea structură pe care noi am văzut-o în cazul fermelor de troli finanțate și organizate de Federația Rusă undeva la Sankt Petersburg. Probabil că există și multe alte orașe ale Federației Ruse. Deci, noi așa ceva nu am văzut. Fiecare este acasă cu telefonul în fața televizorului sau în bucătărie și primește pe WhatsApp un mesaj de la organizație <<Intrați pe pagina președintelui nostru>>”.

Mădălina Dobrovolschi: Să se simtă și președintele nostru iubit și apreciat, nu?

Valeriu Turcan: „Corect, să fie o energie pozitivă a campaniei”.

Valeriu Turcan: „Acești roboței își fac singuri treaba, dar acești roboței costă foarte mult”

Valeriu Turcan: „Cu referire la acele ferme de boți – nu cred că există așa ceva. Și încercam să-mi imaginez cum ar putea niște roboței să fie puși în niște ferme. Există sisteme de boți și azi în România și în general în social media, indiferent de unde ai accesa aceste sisteme, a devenit foarte complicat să poți distinge între ce este conținut legitim – pus de o persoană care și-a făcut un cont pe un alt nume – și cu totul altceva sunt sistemele foarte complexe unde ai mii, zeci de mii, sute de mii mici programe informatice care creează identități false și postează mesaje pozitive sau negative în numele acelor identități false. […] Și mesajele boților sunt scrise tot de oameni: se scriu mesajele într-un excel – să spunem 1000 de mesaje, se încarcă în sistemul informatic și roboțeii, nefiind într-o fermă ca să clarific această chestiune, postează la un anumite interval pe care tu îl setezi – două comentarii la 32 de minute. Și acești roboței își fac singuri treaba, dar acești roboței costă foarte mult”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: SRI, despre „fermele de boți”: Mai multe conturi false au fost create și activate în cursul anului. Nu au fost identificate elemente specifice de propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili. Securitatea națională nu a fost afectată | AUDIO