IGSU – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, România – le-a transmis oamenilor o serie de măsuri pe care le pot lua în această perioadă caniculară. Printre acestea se află hidratarea și consumul de fructe și legume proaspete.
Marți, 18 iulie 2023, o nouă zi caniculară în majoritatea regiunilor țării, cu temperaturi resimțite de până la 44 de grade Celsius.
Miercuri – 19 iulie 2023 – valul de căldură va persista în vestul și jumătatea de sud a țării. Temperaturile maxime se vor situa între 25 de grade Celsius în Maramureş şi 39 de grade Celsius în sudul Olteniei, cu 37 de grade Celsius la amiază în București. Vor fi și ploi torenţiale şi vijelii mai ales în interiorul Arcului carpatic, la deal și la munte.
Sfaturile IGSU pentru a fi în siguranță la temperaturi caniculare
În contextul caniculei, IGSU le reamintește românilor măsurile de siguranță și prevenție pentru zilele cu temperaturi foarte mari.
„Cum să faceți față căldurii?
Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare;
Beți suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător;
Purtați pălării de soare, haine lejere de culori deschise;
Consumați fructe și legume proaspete”, transmite IGSU într-o postare pe Facebook.
De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, România redistribuie ghidul de siguranță pentru perioadele caniculare: https://fiipregatit.ro/ghid/canicula/
Cum fac față românii temperaturilor ridicate
Bucureștenii resimt din plin canicula din ultimele zile, iar fiecare se descurcă cum poate. Unii spun că folosesc non-stop aerul condiționat, alții că se hidratează mai des, în timp ce alte persoane pun accent mare pe utilizarea cremelor cu protecție solară, iar alții se relaxează la terese.
Raul Bambu a stat de cu câțiva bucureșteni despre metodele prin care fac față temperaturilor ridicate.
„Este super, super, super, super greu de acceptat și, mai ales, este o diferență între căldura de afară și frigul din birou”, spune o româncă.
„Ne ascundem pe unde putem, ne așezăm la o terasă, mai bem o bere”, spune o altă româncă.
„Ne hidratăm foarte mult”, spune un român.
Altcineva spune că „Ne îmbrăcăm subțire și în haine deschise la culoare”.
Raul Bambu, Europa FM: Cum resimțiți căldura și cum vă protejați?
Bărbat: „Ne ascundem și ne hidratăm foarte bine”.
Femeie: „Normal că am aer condiționat că nu supraviețuiesc la bloc fără și merge non-stop zilele astea”.
Bărbat: „Bând o bere. Da, este o metodă foarte, foarte bună”.
Femeie: „Încercăm să stăm cât mai mult la umbră, dar nu prea avem umbră. SPF indiferent dacă este soare sau nor afaraă, trebuie neapărat și apă cât mai multă. Eu am aer condiționat, dar nu merge în permanență pentru că ar însemna să ne mbolnăvim”.
Pe de altă parte, sunt și oameni care consideră că temperaturile resimțite în ultima perioadă sunt normale
„Oricum, nu e ca atunci când eram mic de erau 42 de grade… Aia e, suporți… vară… Era mai rău când eram mici și nu aveam aer, nu aveam aia… Te descurci cum poți… Apă. Dar acum dacă ai opțiuni, intri acolo la 18 grade mai puțin decât afară, normal, când ieși simți că aoleu, mori, dar e doar șocul”, spune un bărbat.
Autori: Carmen Zanfir, Raul Bambu
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică, emis pentru 9 județe din România | AUDIO