“Bivol în sandale”,” festivalul idioțeniilor”, ”stupiditate cu care te naști” – sunt câteva dintre expresiile folosite de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, la adresa unor politicieni din USR, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Ministrul a fost deranjat că aceștia ar fi răspândit în mod incorect ideea unei proaste organizări a standului României la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt, publicînd o fotografie care nu prezenta realitatea. Liliana Nicolae l-a întrebat, însă, pe Lucian Romașcanu, dacă limbajul folosit de domnia sa în postarea de pe rețeaua de socializare este potrivit pentru un ministru al Culturii.
Potrivit ministrului Culturii, fotografiile postate de mai mulți membri USR și preluate de presă au fost făcute din spatele standului, fiind nerelevante. Ulterior, ministrul a publicat fotografii din fața standului, în care se vede cum a fost organizat standul României la Târgul de Carte de la Frankfurt.
Răspunsul Ministrului Romașcanu după publicarea pozelor despre care spune că nu reflectau realitatea
”Niște rătăciți în viață și în politică au publicat o poză cu spatele standului României de la Târgul de carte de Frankfurt și au răscolit internetul cu ea. La câtă școală neterminată au, nu ai așteptări să nimerească intrarea în stand, dar să confunzi fața cu spatele îți trebuie ceva stupiditate, cu care te naști. Așa ceva nu se dobândește… Normal nu le răspundeam dar văd „știrea” și în locuri serioase, de unde, din păcate, nu s-a deranjat nimeni sa ceară o reacție. Câteva poze de la Frankfurt (unde am avut stand standard) și de la Belgrad (din aceste zile) unde suntem țară invitată de onoare. PS: Aștept de la bivolul în sandale și de la Drulă, cel ce s-a trezit cu 3 milioane în cont după ce a fost puțin ministru, plus de la autorii cumpărării de milioane de vaccinuri inutile, să-și doneze parte din avere pentru a avea stand ca la Belgrad, oriunde am merge”, a scris Lucian Romașcanu pe Facebook.
Dincolo de controversa iscată în spațiul public, l-am întrebat pe ministrul Culturii, care ar fi bilanțul participării României la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt, care a fost organizat anul acesta, între 19 și 23 octombrie, după o pauză de doi ani, din cauza pandemiei de COVID-19.
„Pot să vă spun că acest târg, care este dedicat afacerii din domeniul editorial, și-a atins scopul, prin prezența editorilor, autorilor și traducătorilor. Mă bucur că din tot tumultul generat de o poză făcută în spatele unui stand vorbim și de participarea României la târguri internaționale de carte. Acum România este invitată de onoare la Târgul internațional de la Belgrad. La Frankfurt am închiriat un stand la standardele altor state – deci standul nostru a fost la fel ca al celorlalte țări participante – și ne-am atins scopul. Plecând de la bugetul pe care-l avem, nu ne-am permis – având în vedere statutul de invitat special pe care îl avem la Belgrad, care a însemnat niște cheltuieli suplimentare – să facem și la Frankfurt un stand decorat special”, a explicat ministrul Culturii.
Liliana Nicolae: Care au fost costurile suportate de România pentru participarea la acest Târg?
Lucian Romașcanu: „Acel stand, standard pentru participarea la Frankfurt, a costat 44.300 de euro, aproximativ. Doar standul. Ăla nu poate, la banii ăștia, să fie un stand prost sau urât, sau făcut din sărăcie. Dar este tipul de stand pe care-l dă Târgul de carte la Frankfurt celor care expun, iar pe total a costat 360.000 de lei toată deplasarea de la Frankfurt. Asta spre deosebire de aproximativ 1 milion, 1 milion și ceva – cât o să coste participarea la Belgrad ( unde avem statut de invitat special)”.
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: „E bine că din tot răul, vorbim de prezențele României la târgurile din străinătate”
Liliana Nicolae: Cum le răspundeți celor care au criticat modul în care a fost organizat standul României?
Lucian Romașcanu: „A fost un stand ca multe alte standuri, standul tip pe care-l închiriază Frankfurtul, cu România explicit scrisă la intrarea în stand, cu stand colectiv al editurilor din România. Poza cu pricina a fost făcută din spate, dintr-o rea voință prost înțeleasă, pe care – iată – încerc să speculez această critică nefondată și să dau și veștile bune despre târguri. La Frankfurt ne-am făcut treaba, suntem prezenți la 6 târguri de carte în acest an, mai avem Istanbulul și Sofia până la sfârșitul anului. Nu s-a întâmplat nimic rău, nimic care să jeneze prezența României la Frankfurt. E bine că din tot răul, vorbim de prezențele României la târgurile din străinătate”.
Liliana Nicolae: Unii au fost inspirați de o fotografie făcută dintr-un unghi care nu prezenta realitatea, alții au fost deranjați de mesajul dumneavoastră pe Facebook, la adresa USR-ului.
Lucian Romașcanu: „USR-ul a fost deranjat și limbajul meu nu are nimic, nimic nelalocul lui. Dacă puteți să-mi dați un exemplu în care limbajul meu a fost nepotrivit”.
Lucian Romașcanu, despre expresiile „bivol cu sandale” sau „stupiditatea cu care te naști”: „E un pamflet care poate emana chiar și de la ministrul Culturii, ca reacție de apărare la nedreptățile care li s-au făcut celor care muncesc din greu la Ministerul Culturii”
Liliana Nicolae: Faptul că-i faceți idioți? Vorbiți de Festivalul idioțeniilor…
Lucian Romașcan: „Nu, festivalul idioțeniilor este un serial de-al meu, când se întâmplă lucruri nelalocul lor. Nu știu, nu vreau să le fac reclamă celor de la USR, dar cred că nici un fel de reclamă nu-i mai scoate din insignifianță … dar să găsești o poză făcută în spatele standului și să o rostogolești din absolut toate paginile de partid, ca și când România nu face nimic … ce să înțeleg de aici? Rea voință? Prostie? Politică prost înțeleasă?”.
Liliana Nicolae: Ar mai fi expresiile acelea… „bivol cu sandale” sau „stupiditatea cu care te naști”.
Lucian Romașcanu: „Ce am dat vreun nume acolo? Nu…”.
Liliana Nicolae: Nu, dar probabil toată lumea știe la cine vă referiți.
Lucian Romașcanu: „Înseamnă că cineva poate face o asociere cu o anumită persoană , iar asta e vina persoanei respective”.
Liliana Nicolae: Ideea e că e un limbaj neașteptat din partea ministrului Culturii.
Lucian Romașcanu: „E un pamflet care poate emana chiar și de la ministrul Culturii, ca reacție de apărare la nedreptățile care li s-au făcut celor care muncesc din greu la Ministerul Culturii, unde avem o echipă de 5 oameni care lucrează pentru târguri”.
Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda
Citește și: Lucian Romaşcanu, suspendat din funcţia de purtător de cuvânt al PSD | AUDIO