Confidenţialitate

Cum comentaţi legea care permite împrumutatului să dea casa băncii pentru a scăpa de datorii?

Sună atât de etic și atât de drept ca în cazul în care nu mai poți plăti ratele la bancă să poți da casa înapoi și să scapi de datorii. Problema cu legea votată ieri de Parlament o reprezintă efectele asupra viitorului nu asupra creditelor aflate deja în desfășurare, mai ales că eu am mari dubii că se vor putea aplica și acelora.

Cred că e de bun simț să putem presupune că, într-adevăr, de aici înainte băncile vor cere avansuri mult mai mari pentru acordarea unui credit ipotecar. De la 15% în prezent, acest avans poate merge la 40-50% din valoarea casei.

Ceea ce înseamnă că numeroși tineri nu vor mai avea acces la cumpărarea unei locuințe, decât după ce își vor strânge niște zeci de mii de euro.

Adică s-ar putea să-i apuce bătrânețea în casa părintească sau în chirie. Așa și ce e rău în asta? Aș fi ipocrit să vă spun că e ceva rău, eu însumi vă spun cât pot de des că cel mai bun credit este cel pe care nu l-ai făcut niciodată.

Astăzi facem dezbatere economică la România în Direct și judecăm împreună cât de bună sau cât de proastă este legea care a fost adoptată de Parlament și care dă posibilitatea unui împrumutat aflat în dificultate să nu își mai plătească ratele la casă, ci să dea casa băncii, scăpând astfel de datorii.

Nu vreau să intrăm în controversa juridică, vreau să judecăm strict pe efecte noua reglementare și să presupunem că ea chiar va intra în vigoare așa cum a ieșit din Parlament, adică cu aplicare și asupra creditelor aflate în desfășurare și a creditelor viitoare.

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-noua-lege-a-creditului-pentru-casa