Copiii care s-au născut prea devreme sau cu malformații au fost păziți și anul acesta de 2 îngeri-oameni și de echipele lor. Doi dintre ei sunt Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI nou-născuți de la Spitalul Marie Curie și neonatologul din Fundația Inima Copiilor și Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie.
Alături de aceștia, Mona Nicolici a discutat, în ultima ediție Piața Victoriei din 2020, despre speranță și lumină, într-un an marcat mai mult de întuneric.
Doctorul Cătălin Cîrstoveanu a vorbit despre motivul pentru care nu a putut să plece din România și a ales să rămână aici, cu toate că a avut mai multe ocazii:
„Cred că nici într-un loc din lume nu am fi reușit să facem ce am făcut noi în România, ar fi fost o mare greșeală. Faptul că am avut un așa spirjin comunitar, pentru mine a însemnat enorm lucrul acesta. N-am avut nimic care să mă țină în mod special acasă, dar implicarea comunității a fost esențială pentru mine.”
După mulți ani de muncă și implicare, secția de terapie intensivă din cadrul Spitalului Marie Curie a ajuns acum să fie cea mai modernă din țară și singura care are sisteme de stingere automată a incendiilor.
Cu toate acestea, nici acum nu putem salva copiii cu probleme majore în România, motiv pentru care aceștia trebuie transferați în spitale din străinătate, spune doctorul:
„În România mor câteva sute de nou-născuți fără să fie tratați și asta e trist. Ce se întâmplă acum cu pandemia (…) asta se întâmplă la noi de 30 de ani, dar vocea mea și a altor colegi nu a fost suficient de puternică. E problemă de know how, de interes, de politică, de economie, de minister, care să înțeleagă și să facă, o problemă sistemică pe care trebuie să o rezolvi cu specialiști.”
Din martie și până acum, Adelina Toncean a făcut 27 de zboruri cu copii ce sufereau de diverse probleme grave și povestește ce o îndeamnă să facă în continuare acest lucru:
„Pentru mine lucrurile sunt foarte simple și foarte personale. Este aceeași luptă pe care, undeva, o duc cu fiecare copil, știind că este ce nu s-a putut face pentru copilul meu. Ajutor am primit de peste tot, asta nu este o luptă pe care să o duci singur, nu e un culoar pe care alergi singur. Am găsit oameni peste tot, oameni pe care nu-i cunosc și la care știam că pot să cer ajutorul chiar și atunci când era ceva greu de făcut, am făcut și pașaport într-o oră, și culoare de zbor când nu se mai zbura, orice situație cu care nimeni nu se mai confruntase vreodată. Niciodată nu am luat în calcul că nu o să reușim. (…) Părinților trebuie să pară că totul este ușor, ei au alte lupte de dus.”
Nu este însă atât de ușor pe cât și-ar dori Adelina, nici fizic și nici emoțional:
„Eu nu cred că treci peste asta, îți asumi că e prețul durerii pe care îl plătești, știind că, dacă rămâi acolo, cineva poate să fie mai bine. Nu înseamnă că te obișnuiești cu suferința, dar este prețul pe care ți-l asumi de la început.”
Cu multă determinare și cu sprijinul mai multor parteneri, Fundația Blondie a reușit să strângă o sumă considerabilă de bani, cu care au fost plătite zborurile private ce au asigurat o șansă în plus la viață micuților născuți prematur sau cu malformații, a mai spus Adelina Toncean, la Piața Victoriei:
„Toți banii pe care i-am strâns i-am folosit pe zboruri, nu am considerat că vom face un zbor mai puțin pentru a strânge banii. Până acum am plătit jumătate de milion de euro pe zborurile pe care le-am făcut, e foart scump să faci zbor privat.”
Doctorul Cîrstoveanu a explicat și de ce se nasc atât de mulți copii înainte de termen sau cu boli grave:
„Sunt multe probleme, într-o societate sunt 8-10%, România are o rată mare, diferențele majore bogați săraci, nu vor să se ducă la medic, unii cu o anumită cultură medicală refuză un consult și un ajutor medical. Prematuritatea ne găsește, ca și țară, mereu nepregătiți. România are nevoie măcar de 100 de paturi de reanimare că să putem spune da, am rezolvat și problema asta.”
În paralel, Adelina și fundația sa luptă pentru a strânge banii necesari pentru a cumpăra prima ambulanță aeriană pentru transportul copiilor:
„Este undeva între un milion, un milion jumătate, trebuie să fie un aparat autonom care să zboare oriunde în Europa. Cred că nu mai sună ceva atât de utopic, ne-am propus să nu cerem ajutorul până nu știm noi ce trebuie să facem și acum cred că știm. (…) Ne găsesc și pe Asociația Blondie pe Facebook, pe site asociatia-blondie.ro, unde găsesc și multe povești cu multă emoție. Este atât deimportant și sperăm să ne iasă cele pe care le avem în plan.”
Doctorul Cîrstoveanu a mai explica, la Europa FM, de ce mai are nevoie România până vom ajunge să ne salvăm copiii acasă:
„România are nevoie ca în deciziile importante să fie oameni, oameni cu „O” mare. Chiar dacă s e tratează la Viena, să se gândească la cei care se tratează acasă. Am dus la toate nivelurile proiecte de spitale, după ce plecam întrebau „ăsta al cui e”. Să te tresești că ai 200 de copii care mor pe an, nu e în stare România? Nu am reușit o ambulanță aeriană, dar sperăm că o să vină și statul să ajute cu ceva.”
Între timp, doctorul spune că în continuare sunt 26 de copii în așteptare la ATI de la Sitalul Marie Curie, ceea ce arată gravitatea situației din România, țară în care autoritățile nu avut în vedere și îngrijirea copiilor născuți prematur sau cu malformații, mai spune doctorul de la Marie Curie:
„Noi am triplat capacitatea, acum vrem să mai tratăm încă 200 de copii pe an. Nu va rezolva problema din țara asta, noi am crezut că o să vedem proiecte replicate ca acesta, nu am văzut. Am putea ca într-un an, doi, trei, să avem infrastructura și statul să aprobe resursa umană. Am strâns până acum aproape 2 milioane de euro, comunitatea este cel mai mare investitor la ora actuală, au dat un SMS la 8844. Cert este că aproape în fiecare lună avem aproape 50.000 de euro în plus.”
Cei care vor să ajute demersul celor doi îngeri-oameni, o pot face printr-un mesaj la 8844 cu mesajul Bine, pentru construirea unei aripi pentru copiii născuți prematuri și cu malformații.
Urmăriți în continuare emisiunea integrală: