Confidenţialitate

Cum au ajuns britanicii să organizeze referendumul pentru ieșirea din Uniunea Europeană?

Au mai rămas trei zile până la Brexit. Cum au ajuns britanicii să părăsească Uniunea Europeană?

Rezultatul referendumului Brexit i-a uimit pe mulţi, care s-au întrebat ce i-a făcut pe britanici să decidă ieşirea din Uniunea Europeană.

Au fost câteva idei majore promovate de tabăra pro-Brexit. Cea mai importantă: migrația – tabăra pro-Brexit a invocat faptul că ţara nu avea un cuvânt de spus pentru a se proteja de imigranţi şi aşa s-ar fi umplut de străini care le fură britanicilor locurile de muncă.

O altă temă majoră în campania pro Brexit a fost contribuţia cu bani la bugetul Uniunii Europene, pe care cei mai vocali dintre politicieni o traduceau în bani pierduţi de la bugetul naţional, de la sistemul de sănătate, mai ales.

Militanţii pro-Brexit au făcut, din plin, apel şi la mândria naţională când au reclamat că Londra a ajuns să se supună unor legi sau sentinţe date de birocraţi sau magistraţi de la Bruxelles.

Acestea sunt doar o parte dintre argumentele aduse de eurosceptici. Dar puţini ar fi crezut că îi vor convinge pe mai mult de jumătate dintre alegători.

În 2013,  Premierul David Cameron se declară în favoarea unui referendum pe tema ieșirii Regatului Unit din Uniune, cu scopul de a obţine susţinerea euroscepticilor la următoarele alegeri generale.

Ulterior, în 2016, Cameron se poziționează împotriva ieșirii țării din UE. Prezintă un acord negociat cu UE care oferă Regatului un ”statut special” în cazul în care va rămâne în blocul comunitar, însă prea târziu.

Pe 23 iunie 2016, stupoare: 52% dintre britanicii votează pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Paşi următori au fost greu de făcut, dovadă că abia acum, după aproape 4 ani, se petrece ieşirea oficială din Uniune, dar nici acum ea nu este clar cum se va resimţi concret. Depinde de ce se negociază încă.

Vezi aici cronologia celor mai importante evenimente care au dus la Brexit