Confidenţialitate

Cum arată planul Guvernului de integrare a refugiaților ucraineni. Grupat pe 6 domenii, ar urma să facă tranziția lor în societate mai ușoară | AUDIO

Guvernul a discutat în primă lectură planul naţional de măsuri de protecţie şi incluziune destinat persoanelor strămutate din Ucraina. Documentul urmează să fie aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă.

Planul vizează o serie de măsuri pe şase domenii, respectiv educaţie, sănătate, ocupare, locuire, copii şi persoane vulnerabile. Consilierul de stat Mădălina Turza, şef al Departamentului şi coordonator strategic al asistenţei umanitare a refugiaţilor:

„Informarea adecvată a cetățenilor ucraineni cu privire la drepturile și obligațiile lor prin înființarea unui call center dedicat în limba ucraineană pe toate domeniile, prevenirea riscurilor de abuz și exploatare, facilitarea accesului la piața muncii, includerea lor în programele de sănătate naționale, oferirea de asistență inclusiv în limba ucraineană. Apoi, măsuri de sprijin țintite pentru copiii ucraineni pentru ca ei să poată învăța mai ușor și mai repede luimba română, înregistrarea lor în sistemul de protecție și înființarea unei rețele naționale de centre de tineret. Deasemenea, vorbim despre identificarea persoanelor care sunt într-adevăr speciale pe teritoriul țării noastre și simplificarea accesului la servicii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În prima fază, de urgenţă, au fost asigurate cazarea, hrana, diferite servicii de sprijin de urgenţă pentru peste un milion de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră. Acum, dupa trei luni de la începutul războiului, aproape 90.000 de cetăţeni ucraineni au ales să rămână la noi în ţară, 40.000 fiind copii. Mădălina Turza:

„Scopul fundamental al acestui plan de măsuri se focusează pe ideea de a-i sprijini pe ucraineni să devină independenți, adică să își poată găsi un loc de muncă, o locuință, să-și poată înscrie copiii la școală și să poată învăța cât mai repede limba română astfel încât să se integreze în societatea noastră. Cu cât vom interveni mai rapid cu aceste măsuri de integrare, cu atât ne vom asigura că parcursul cetățenilor ucraineni în țara noastră este unul firesc și este departe de riscurile de abuz, de exploatare și alte tipuri de riscuri care se pot asocia cu categoriile vulnerabile care nu sunt integrate în societate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Organizaţiile internaţionale de profil care sprijină România în gestionarea crizei refugiaţilor, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, UNICEF România şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au dezvoltat și ele un plan de răspuns pentru a sprijini efortul autorităţilor româneşti.

Foto: Inquam Photos / George Călin