Confidenţialitate

Cum arată cel mai mare dinozaur zburător din lume – GALERIE FOTO

Cel mai mare dinozaur zburător din lume cunoscut până în prezent, Hatzegopteryx thambema, descoperit pe teritoriul României și reprodus în mărime naturală, a fost prezentat, în premieră, în cadrul expoziției “Aripi peste timp”, deschisă la Muzeul “Grigore Antipa”.

“Hatzegopteryx este un pterozaur, adică o reptilă zburătoare, care constituie o categorie distinctă față de cea a dinozaurilor și care a fost contemporan în decursul erei mezozoice cu dinozaurii.

cel mai mare dinozaur zburător din lume (6)

Descoperirea în sine este de valoare excepțională, mondială, prin faptul că reprezintă cel mai mare animal zburător care a trăit vreodată și mândria noastră, patriotismul nostru desăvârșit, este că a fost descoperit în România, în minunata Țară a Hațegului”, a declarat profesorul universitar Dan Grigorescu, cel care a făcut descoperirea.

Dan Grigorescu

Hatzegopteryx  thambema (“Înfricosatorul zburător din Hațeg”), descoperit în 1978 de către profesorul Dan Grigorescu, a trăit acum aproximativ 68  de milioane de ani, la sfârșitul perioadei Cretacice.

Numele sau  este compus din cel al  regiunii în care  a fost descoperit, și „pteryx”, grecescul pentru „aripa”.

Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacității de a  zbura, care implica uşurințā, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până în prezent.

cel mai mare dinozaur zburător din lume (7)

Giganticul zburător poate fi admirat în cadrul expoziției „Aripi peste timp”, deschisă în perioada 28 iulie-14 august la Muzeul Antipa, care include și un pteranodon animatronic.

În aceeași perioadă, un craniu de dinozaur de 3 metri lungime și un Triceratops, pot fi vizitate la Muzeul Național de Geologie. După aceste 2 săptămâni toate exponatele vor ajunge înapoi acasă la Dino Parc Râșnov, unde vor putea fi admirate de către toți vizitatorii Parcului.

Foto: Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”/Facebook