Cel mai mare dinozaur zburător din lume cunoscut până în prezent, Hatzegopteryx thambema, descoperit pe teritoriul României și reprodus în mărime naturală, a fost prezentat, în premieră, în cadrul expoziției “Aripi peste timp”, deschisă la Muzeul “Grigore Antipa”.
“Hatzegopteryx este un pterozaur, adică o reptilă zburătoare, care constituie o categorie distinctă față de cea a dinozaurilor și care a fost contemporan în decursul erei mezozoice cu dinozaurii.
Descoperirea în sine este de valoare excepțională, mondială, prin faptul că reprezintă cel mai mare animal zburător care a trăit vreodată și mândria noastră, patriotismul nostru desăvârșit, este că a fost descoperit în România, în minunata Țară a Hațegului”, a declarat profesorul universitar Dan Grigorescu, cel care a făcut descoperirea.
Hatzegopteryx thambema (“Înfricosatorul zburător din Hațeg”), descoperit în 1978 de către profesorul Dan Grigorescu, a trăit acum aproximativ 68 de milioane de ani, la sfârșitul perioadei Cretacice.
Numele sau este compus din cel al regiunii în care a fost descoperit, și „pteryx”, grecescul pentru „aripa”.
Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacității de a zbura, care implica uşurințā, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până în prezent.
Giganticul zburător poate fi admirat în cadrul expoziției „Aripi peste timp”, deschisă în perioada 28 iulie-14 august la Muzeul Antipa, care include și un pteranodon animatronic.
În aceeași perioadă, un craniu de dinozaur de 3 metri lungime și un Triceratops, pot fi vizitate la Muzeul Național de Geologie. După aceste 2 săptămâni toate exponatele vor ajunge înapoi acasă la Dino Parc Râșnov, unde vor putea fi admirate de către toți vizitatorii Parcului.
Foto: Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”/Facebook