Buncărul de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, devenit ultimul bastion de rezistență din orașul-port asediat de ruși, are 6 niveluri și tunelurile sale se întind pe mai mult de 20 de kilometri.
Cotidianul german Bild a publicat o schiță a subteranelor combinatului, în care , de câteva săptămâni, se adăpostesc 2.000 de militari și 1.000 de civili.
Combinatul Azostal din Mariupol aparține lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina. Aici și-au găsit refugiu soldații Ucrainei și civilii din oraș.
Combinatul este una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa. Se întinde pe 11 kilometri pătrați, spre Marea Azov. În subteran, există o vastă rețea de buncăre și tuneluri, din vremea Războiului Rece, cu o lungime de peste 24 de kilometri, pe șase niveluri.
Potrivit publicației germane, la suprafață se află tancuri și piese de artilerie ucrainene, în timp ce lunetiștii se ascund în clădirile combinatului.
Civilii s-ar afla între al doilea și al patrulea nivel subteran. Tot acolo, proviziile de hrană și de muniție, în timp ce luptătorii ucraineni sunt localizați la ultimul nivel în subteran.
Buncărul are un sistem independent de alimentare cu electricitate și apă.
Un expert militar britanic, citat de BBC, este de părere că cei care se adăpostesc acolo ar putea rezista mult timp cu ajutorul tacticilor de gherilă, folosindu-se de rețeaua sa de buncăre și tuneluri.
Zilele trecute, membri ai Batalionului Azov au publicat imagini din buncăr, inclusiv cu copiii care se adăpostesc acolo.
Foto: Bild