Confidenţialitate

Cum arată apusul pe Marte: Imagini color în premieră cu apusul văzut de pe Planeta Roşie – FOTO

Roverul Curiosity a surprins pentru prima oară în imagini color apusul Soarelui pe Marte, iar rezultatul este impresionant.

Făcute în ziua a 956-a a roverului Curiosity pe Planeta Roşie, fotografiile vor fi folosite de oamenii de ştiinţă pentru a studia modalitatea în care praful este distribuit în atmosfera planetei Marte, informează The Independent.

Culoarea albastră a imaginilor provine din praful prezent în atmosfera planetei. Deşi imaginile au fost realizate în intervalele dintre furtuni de praf, o parte din material rămâne suspendat în atmosferă şi oferă nuanţa distinctivă de albastru din imagini.

apus marte 1

“Culorile vin din faptul că praful foarte fin este de dimensiunea perfectă astfel încât lumina albastră penetrează atmosfera puţin mai eficien”, a spus Mark Lemmon, membrul echipei de ştiinţă Curiosity care a planificat observaţiile. “Când lumina albastră împrăştie praful, ea rămâne mai aproape de direcţia soarelui decât lumina de la alte culori. Restul cerului este galben spre portocaliu, întrucât lumina galbenă şi roşie se împrăştie pe toată suprafaţa cerului în loc să fie absorbite sau să rămână aproape de soare”.

apus marte

apus marte 3

apus marte 4

În aceeaşi modalitate în care apusurile pământene extrag culorile roşu şi portocaliu din lumina normală a planetei, cele marţiene accentuează albastrul cerului. Deşi Roverul Curiosity se află pe planeta Marte de câţiva ani, este pentru prima dată când a surprins apusul în imagini color, lucru care a fost posibil folosind dispozitivul Mast Camera (Mastcam) – acelaşi senzor utilizat în trecut de Rover pentru selfie-uri.

Primite în original în alb şi negru de la Rover, fotografiile sunt trimise folosind un tipar numit “matriţa Bayer”, ce poate fi ulterior decodată în culori. Camera Roverului Curiosity, asemenea multora dintre cele deţinute de pământeni, funcţionează utilizând o gamă de pixeli care depistează fie lumina roşie, fie cea verde sau albastră. Cantitatea de culoare văzută de fiecare poate fi apoi folosită pentru a-şi da seama cum ar apărea ochiului uman.