Autoritățile române au trimis celor din Marea Britanie mandatul european de arestare pe numele omului de afaceri Puiu Popoviciu, a declarat astăzi, ministrul Justiției.
Miliardarul, condamnat la şapte ani de închisoare în Dosarul Ferma Băneasa care s-a predat poliţiei londoneze la începutul acestei săptămâni ar putea sta însă mult timp departe de gratii.
Brexit-ul ar putea să prelungească procedurile de extrădare este de părere avocatul Artin Sarchizian, directorul Societății Române pentru Drepturile Omului, consultat de Europa FM.
Curtea de Apel Bucureşti a trimis autorităţilor judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Popoviciu. Este doar un prim pas dintr-un șir de proceduri care se pot întinde pe săptămâni, luni sau chiar ani.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader spune că trebuie văzut ce a urmărit Puiu Popoviciu alegând să se pună la dispoziţia autorităţilor judiciare londoneze.
“Dacă scopul ar fi fost acela de a fi predat autorităţilor judiciare române, el putea putea urca în avion să vină acasă sau putea merge la Ambasada României să se pună la dispoziţia autorităţilor judiciare române şi să intre sub puterea mandatului de arestare. Acum ştim că nu a făcut asta şi am văzut că scopul era acela de a rămâne sub protecţia autorităţilor judiciare engleze”, a spus Tudorel Toader.
Timpul trece în favoarea lui Puiu Popoviciu. Așa numita tergiversare a procedurilor rămâne în litera legii, atrage atenția avocatul Artin Sarchizian, directorul Societății Române pentru Drepturile Omului.
Acesta a arătat că până și Brexit-ul ar putea fi o portiță pentru Popoviciu care acum este judecat în baza unui regulament european.
”Cel mai probabil va reintra în vigoare o convenție tot europeană de data aceasta din 1957. (…) În primul rând m-aș referi la durata procedurilor care nu mai este limitată și prin urmare poate fi o procedură mai lentă apoi e o posibilitate pentru statul solicitat să refuze extrădarea în situația în care este vorba de un resortisant. (…) În general intră în această categorie cei care au reședință în țara respectivă sau au alte raporturi strânse cu statul respectiv care să le confere această legătură juridică denumită resortisant”, a explicat Sarchizian.
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost pus în libertate în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline și este obligat să poarte o brăţară electronică de supraveghere.