Ediție specială e emisiunii „România în Direct” la Europa FM, cu Cătălin Striblea, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu. Decizia Curții Constituționale de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale și de reluare a întregului proces electoral ar putea fi justificată, spune la Europa FM publicistul Crsitian Tudor Popescu. „Atâta vreme cât suntem de acord că România se află în război”, precizează ziaristul. El menționează un război hibrid în care „democrația se suspendă pe multe porțiuni și uneori chiar complet”. Vlad Petreanu spune că democrația, asemenea unei case mistuite de flăcări, trebuie reconstruită. Într-o altă analogie, acesta amintește de cazul Caritas, din anii ’90, în urma căruia foarte mulți români au fost păcăliți și înșelați, în ciuda avertizărilor făcute de presa vremii. „Nu puteai să îi convingi că nu funcționează, matematic nu are cum să funcționeze. Nu exista nicio cale să îi convingi”, povestește Vlad Petreanu.
Cristian Tudor Popescu: „Dacă suntem de acord că România se află în război, hibrid, mă rog, numiți-l cum vreți, dar e război, atunci democrația se suspendă pe multe porțiuni și uneori chiar complet în stare de război”
Cătălin Striblea: Domnule Popescu, nu era mai bine mai curând ca votul oamnilor să rezolve această chestiune? Căci, până la urmă, unde să ajungi, dacă nu la vot?
Cristian Tudor Popescu: „Eu așa am spus. Înainte să anuleze Curtea Constituțională alegerile, spuneam că acest diavol care a spintecat România în două trebuie să fie exorcizat așa cum a intrat în oameni. Prin vot. Acum, s-a ales această soluție. Ea poate să fie justificată. Atâta vreme cât suntem de acord că România se află în război. Se află în război în aceste zile. Dacă suntem de acord că România se află în război, hibrid, mă rog, numiți-l cum vreți, dar e război, atunci democrația se suspendă pe multe porțiuni și uneori chiar complet în stare de război”.
Cristian Tudor Popescu: „Întrebarea emisiunii este: mai este asta o democrație? Da, este. Pentru că în stare de război democrația se suspendă”.
Vlad Petreanu: „După ce termină și au stins focul, casa aceea nu mai e locuibilă. Mai e aceea o casă sau nu? Mai e asta o democrație?”
Cătălin Striblea: Vlad, mai este o democrație dacă oamenii nu apucă să voteze?
Vlad Petreanu: „Ați văzut vreodată, poate ca martori sau poate ca jurnaliști, o operațiune a popmpierilor de stingere a unui incendiu la o casă. Oamenii se duc acolo și pornesc tulumbele alea – sunt niște jeturi foarte puternice de apă, de spumă. Rudele stau afară, oamenii care locuiesc în casa respectivă, vecinii. Lumea se agită, face ce poate, oamenii își fac treaba. După ce termină și au stins focul, casa aceea nu mai e locuibilă. Mai e aceea o casă sau nu? Mai e asta o democrație? Ei, atunci, da”.
Cristian Tudor Popescu: „Poate fi reconstruită casa respectivă”.
Vlad Petreanu: „Trebuie reconstruită”
Vlad Petreanu: „Aici suntem. Au venit băieții ăștia foarte târziu. Suntem exact ca la știri. A izbucnit un incendiu, au început unii să strige, alții au spus <<nu, domnule, face ăla un grătar în curte>>, că nu-i nicio problemă și când au venit cum vin pompierii. Cu topoarele, cu alea. Casa e făcută praf”.
Cristian Tudor Popescu: „Da, e făcută praf”.
Vlad Petreanu: „Trebuie reconstruită”.
Cristian Tudor Popescu: „O democrație nu funcționează numai democratic”
Cătălin Striblea: Mijloacele prin care s-a întâmplat chestiunea aceasta sunt mijloace democratice? A procedat democratic Curtea când a făcut lucrurile astea?
Cristian Tudor Popescu: „Nu, dar o democrație nu funcționează numai democratic. De pildă, Guvernul României nu funcționează democratic. Și niciun guvern din lumea asta, din lumea civilizată, nu funcționează democratic. Acolo nu se votează. Nu știu câți oameni sunt conștienți”.
Cătălin Striblea: În ședința de Guvern e consens.
Cristian Tudor Popescu: „În ședința de Guvern nu se votează. Nu-i ca la Parlament”.
Cristian Tudor Popescu: „Am asistat la o astfel de ședință. Acolo, lucrurile nu se desfășoară nici măcar cu consens”
Cătălin Striblea: Da, e un consens, chipurile. Dar e o discuție care se poartă.
Cristian Tudor Popescu: „Ce consens? Nu e niciun consens […]. Am asistat la o astfel de ședință. Acolo, lucrurile nu se desfășoară nici măcar cu consens. Îi ascultă premierul pe toți. Ei spun, fiecare își exprimă poziția, le dă cuvânt, cutare, și la sfârșit cel care hotărâște e premierul. nu e consens. Știți ce înseamnă consensul?”.
Cătălin Striblea: În exprimarea publică se zice că hotărârile se iau colegial și prin consens. Așa se zice.
Cătălin Striblea: Mai avem mesaje aici. Aveți unul dumneavoastră, domnule Popescu de la Tiz. Ați folosit cuvântul „inconștienți”? Ați spus că alegătorii lui Călin Georgescu sunt inconștienți? <<Domnul Popescu jignește peste două milioane de români. Suntem o sectă peste noapte că ne-am săturat de partidele de până acum? Dar nu e bine din nicicun punct de vedere. Dar să nu uităm. Nu puteți anula votul unei majorități. Trump a fost reales. De ce? Că oamenii au realizat că era mai bine cu el pe vremea lui. Nu ne jigniți. Așa democrație nu vreau la noi. Asta nu e democrație. Doar democrația care convine hoților din politică. NU unei democrații de acest fel>>.
Cristian Tudor Popescu: „Dar e foarte bine. Nu spune domnul că îmi dă cu toporul în cap, ceea ce, după părerea mea, este foarte bine și democratic”.
Cătălin Striblea: Ați scăpat fără amenințări?
Cristian Tudor Popescu: „Nu”.
Cristian Tudor Popescu: „Primesc amenințări de astea de 30 de ani”
Cătălin Striblea: Ce fel de amenințări?
Cristian Tudor Popescu: „Nu fac eu caz. Primesc amenințări de astea de 30 de ani. În 1990-1991 aveam o cutie de pantofi plină cu scrisori, că atunci nu era net. Cu capete de mort, cu cruci”.
Vlad Petreanu: „Apropo de anii ’90 și că ați folosit temrneul de <<inconștienți>>. Eu cred că dumneavoastră l-ați folosit în sensul nu de nebuni”.
Cristian Tudor Popescu: „Ci de neconștienți. Adică n-au știut despre ce e vorba”.
Vlad Petreanu: „Mai țineți minte Caritas? În anii ’90? A fost o escrocherie condusă de un șarlatan care nici măcar nu avea carisma acestui Georgescu, care a păcălit sute de mii de români / Nu vă imaginați câte telefoane, scrisori, înjurături, unii au venit la redacție să ne amenințe. Pentru că spusesem adevărul”
Vlad Petreanu: „Știți de ce îmi aduce aminte acest episod de psihoză colectivă? În primul rând, eu sunt de acord că furia oamenilor e îndreptățită. Fiecare dintre noi am scris, am vorbit ani de zile despre cât de departe este statul român, sistemul politic, partidele, clasa politică, cât de departe sunt de nevoile reale ale oamenilor, de ideea de meritocrație, de onestitate. Am relatat cazuri de corupție. Am observat aceste probleme ale statului și le-a sesizat, și ele au fost ignorate de clasa politică. Mai țineți minte Caritas? În anii ’90? A fost o escrocherie condusă de un șarlatan care nici măcar nu avea carisma acestui Georgescu, care a păcălit sute de mii de români. Estimările sunt că atunci, oameni, disperați de sărăcie, furioși, așa cum și acum mulți dintre ei sunt furioși din cauza sărăciei și a abuzurilor, și-au băgat ultimii bani acolo. Se estimează că undeva peste un miliard de dolari la vremea respectivă. Și le spuneai că nu e în regulă, e o schemă piramidală, te înjurau. Și țin minte că în prima parte a lui ’94 lucram împreună cu Cătălin Tolontan la un ziar și m-a sunat un tip care fusese contabil la Caritas. Și plecase înspăimântat. Un amic, acum e în Canada și mi-a zis: <<ăla o să se prăbușească>>. Și am trimis un fotograf, Toni Salabașev, s-a dus și a făcut o fotografie dintr-un turn din Cluj, unde era o coadă de mii de oameni care voiau să își depună banii. Și am publicat a doua zi pe pagina întâi a ziarului această fotografie, cu avertismentul că treaba aia e ruptă și nu mai pot da banii. Nu vă imaginați câte telefoane, scrisori, înjurături, unii au venit la redacție să ne amenințe. Pentru că spusesem adevărul. Nu puteai să îi convingi că nu funcționează, matematic nu are cum să funcționeze. Nu exista nicio cale să îi convingi”.
Cristian Tudor Popescu: „Pentru că erau inconștienți”.
Cristian Tudor Popescu: „Inconștiență înseamnă că acționezi fără să fii conștient de toate circumstanțele situației respective”
Vlad Petreanu: „Da. Și au pierdut banii din păcate”.
Cristian Tudor Popescu: „Ceea ce nu înseamnă nici că ești nici prost, nici că ești nebun. Să nu confundăm lucrurile și răspund ascultătorului în continuare, asta nu înseamnă nici prostie, nici nebunie. Inconștiență înseamnă că acționezi fără să fii conștient de toate circumstanțele situației respective”.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin