Confidenţialitate

Cum apar tulburările psihice?

Zi de zi discutăm despre bolile cardiovasculare și afecțiunile oncologice și uităm faptul că milioane de persoane suferă de o varietate de boli psihice și comportamentale.

De ce apare o tulburare psihică? De ce sunt afectați unii oameni și alții nu? Dacă cineva din familie suferă de o boală psihică înseamnă că o să o moștenească și copiii?

La toate aceste întrebări ne răspunde Dr. Andreea Stancu, medic specialist psihiatru.

„În psihiatrie se vorbește despre moștenirea sensibilității, nu a bolii. La ora actuală se explică apariția bolii psihice prin modelul biologic, psihologic și social care se completează și merg împreună.

Sistemul biologic se referă la modificări în chimia creierului cu impact asupra funcționării biologice a pacientului (așa cum lipsa secreției de insulină produce diabetul zaharat tip 1), astfel o creștere sau o scădere a unei anumite substanțe la nivelul creierului produce anumite modificări ale comportamentului unei persoane.

Sistemul psihologic pune accentul pe trăirea individuală a fiecărui om privind boala și reacția la aceasta, implicând personalitatea fiecăruia.

Sistemul social se referă la influența mediului înconjurător, a familiei asupra exprimării bolii și trăirii ei.”

„Din păcate, în România să mergi la psihiatru este încă un subiect tabu, lucru care nu se întâmplă în alte țări. Nu putem nega prezența bolilor psihice și, din fericire, acum ne bucurăm de tratamente eficiente.”, spune Dr. Andreea Stancu.