Confidenţialitate

Cum alegi cel mai bun telefon pentru poze? 4 sfaturi

Telefonul este cel mai important accesoriu care ne completează viața modernă în fiecare clipă. Unul dintre argumentele care propulsează acest aparat în topul preferințelor este capacitatea de a realiza poze de o calitate excepțională, apropiată de a camerelor foto profesionale. Între atâtea oferte și sisteme de camere, specificații tehnice și recomandări care sunt reperele după care ar trebui să ne ghidăm în cristalizarea deciziei de cumpărare? Rândurile de mai jos îți prezintă câteva repere ce te vor ajuta să faci alegerea potrivită.

 

Acordă atenție sistemului de camere.

Telefoanele ieftine sau cele vechi au, în general, o singură cameră disponibilă sau cel mult un sistem din două camere: o cameră principală și o cameră wide. Așa cum este normal, calitatea pozelor nu este una foarte înaltă, dar cu ajutorul aplicațiilor de prelucrare a imaginilor poți aduce unele îmbunătățiri.

Situația este complet diferită în cazul telefoanelor din gama premium, sistemele de camere prezente pe acestea incluzând, pe lângă camera principală care poate ajunge și la 108 Mpixeli, o cameră macro (pentru fotografia de detaliu), o cameră wide sau ultra-wide (pentru fotografia de grup sau peisaje) și o cameră de profunzime (utilă în special pentru realizarea portretelor). De remarcat că, în mod frecvent, camera principală este cea folosită pentru realizarea fotografierii obiectelor aflate la distanță, dar este posibilă și prezența unei camere dedicate exclusiv acestui scop.

 

Alege cu grijă sistemul de operare și aplicațiile dedicate.

Cu un telefon Iphone poți face fotografii excepționale pentru că, pe lângă sistemul de camere și tehnologiile hardware încorporate, sistemul de operare și aplicațiile dedicate create de cei de la Apple contribuie la exploatarea maximă a posibilităților tehnice ale sistemului de camere.

În fapt, realizarea unei fotografii fără asistența aplicațiilor dedicate presupune știință și experiență în realizarea compoziției, setarea expunerii în funcție de factorii de mediu și buna focalizare a subiecților. Tot acest efort deosebit este preluat de software-ul dedicat, utilizatorul fiind dator doar cu o apăsare pe buton.

 

Analizează dimensiunile senzorului și ale pixelilor.

Senzorul este locul unde se formează imaginea: cu cât este mai mare, cu atât calitatea fotografiei este mai bună. În acest moment, cel mai mare senzor prezent pe un telefon inteligent este 1/1.33” (cu cât fracția este mai apropiată de 1” cu atât mai mare este senzorul).

Pe suprafața senzorului se găsesc milioane de pătrățele sensibile la lumină denumite pixeli și care sunt responsabile cu captura luminii pe senzor. Acești pixeli sunt măsurați în micrometri (1 µm = 0,001 mm) și, cu cât sunt mari, cu atât performanța camerei foto este mai bună (în prezent, dimensiunile pe telefoanele inteligente variază între 0,8 șu 2 µm).

 

Acordă atenție focalizării și stabilizării imaginii.

Focalizarea sau zoom-ul pot fi de două feluri: digital sau optic. Zoom-ul digital înseamnă, în fapt, capturarea unei anumite zone din imagine, într-adevăr mărite, dar în același timp mai puțin clară și cu o rezoluție mai scăzută. Zoom-ul optic oferă posibilitatea unei apropieri față de un obiect îndepărtat cu ajutorul lentilelor, calitatea imaginii fiind cu mult mai bună decât în cazul unui zoom digital.

Similar focalizării, stabilizarea poate fi digitală sau optică. Stabilizarea digitală se realizează cu ajutorul datelor colectate cu un senzor giroscopic care monitorizează mișcarea în timpul realizării fotografiei și compensează astfel în formarea imaginii finale, evitând încețoșarea specifică ce se formează din cauza lipsei unui suport fix. Stabilizarea optică se poate realiza prin intermediul unui sistem de stabilizare magnetică montat în interiorul lentilei sau prin tehnologia sensor-shift, care înseamnă încorporarea unui sistem de stabilizare în senzor.

Dacă ai un buget mare alocat achiziției unui telefon, cu atât mai mari îți sunt șansele ca obiectul achiziției să încorporeze cele mai noi și mai eficiente tehnologii în obținerea unor poze de calitate. Deși nu se apropie încă de nivelul de performanță oferit de o cameră DSLR sau Mirrorless, telefonul inteligent din gama premium este o opțiune serioasă pentru fotografierea multor situații din viața de zi cu zi.

 

Sursa foto