O turmă de oi ajută la conservarea orașului antic Pompeii. Datorită animalelor, ruinele nu sunt invadate de iarbă și buruieni, iar arheologii economisesc bani.
În anul 79 e.n, orașul roman Pompeii a fost îngropat sub mai mulți metri de cenușă și lavă vulcanică în urma unei erupții catastrofale a vulcanului Vezuviu. De când au început săpăturile în urmă cu 250 de ani, arheologii au reușit să scoată la lumină circa două treimi din cele 66 de hectare ale sitului antic.
Conservarea părților neexplorate împotriva eroziunii provocate de vreme şi de natură reprezintă o prioritate. Dacă iarba sau alte plante ar creşte peste zidurile şi casele antice, atunci am avea o mare problemă, explică directorul Parcului Arheologic Pompeii.
O turmă de 150 de oi a fost adusă în secţiunea nordică a oraşului antic, unde dealurile acoperite cu iarbă găzduiesc ruinele unor case şi magazine din Antichitate. Acolo este în continuare o zonă interzisă pentru milioanele de vizitatori care vin în Pompeii în fiecare an, dar administratorii parcului au început noi săpături în acel perimetru.
Oile nu contribuie la reducerea emisiilor de carbon, ci la realizarea unor economii şi la conservarea peisajului, mai explică arheologii.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Belgia interzice publicitatea la jocurile de noroc din toate mediile și spațiile, cu excepția stadioanelor