Confidenţialitate

Cum aflăm secția de votare la care suntem arondați pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Toni Greblă explică | AUDIO

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 începe la miezul nopții și se încheie pe 23 noiembrie, la ora 07:00. Duminică, pe 24 noiembrie, românii sunt așteptați la secțiile de votare pentru a-l alege pe noul președinte al țării. La nivel național, vor fi 19.000 de secții de votare. Acestea se deschid la 07:00 dimineața și se închid la 21:00. Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat că vom putea vota la orice secție doar dacă în ziua votului nu suntem în localitatea de domiciliu.

Unde votăm pe 24 noiembrie 2024, la primul tur al alegerilor prezidențiale?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Mai pe înțelesul tuturor: dacă ai domiciliul pe o anume stradă în sectorul 1 nu poți în ziua de 24 noiembrie să votezi în sectorul 6 sau în sectorul 4, ci trebuie să votezi – dacă te afli în municipiul București – la secția de vot unde este arondat domiciliul cetățeanului respectiv sau reședința cetățeanului respectiv. Dacă un cetățean din București – dar este valabil pentru cetățenii din toate unitățile administrativ teritoriale din țară – în ziua alegerilor se află în oricare localitate din țară sau din străinătate în afară de localitatea unde el are reședința sau domiciliul, poate să voteze oriunde în țară și străinătate”, a explicat Toni Greblă.

Cum aflăm secția de votare la care suntem arondați?

Pentru a afla la ce secție de votare sunteți arondați, puteți introduce codul numeric personal pe site-ul registrulelectoral.ro al Autorității Electorale Permanente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Fiecare alegător care vrea să verifice unde este secția la care el este arondat, poate introducând pe site-ul Autorității Electorale Permanente CNP-ul. I se va indica automat, instantaneu strada, numărul secției de votare. Există și un traseu și o localizare a secției de votare. Și o localizare grafică, dar și adresa acestei secții astfel încât fiecare alegător poate, din vreme, să vadă unde el este înscris în lista electorală permanentă”, a mai explicat Toni Greblă.

Șeful AEP, Toni Greblă: Se pot desfășura activități culturale de 1 Decembrie, „fără referiri la campania electorală pentru Camera Deputaților și pentru Senatul României”

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României vor avea loc alegerile parlamentare. Șeful Autorității Electorale Permanente le-a cerut primarilor să evite promovarea candidaților la alegeri cu ocazia desfășurării unor evenimente dedicate Zilei Naționale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aș vrea să informez autoritățile publice, în special autoritățile publice locale – primarii, șefii unor instituții deconcentrate cu activități specifice zilei de 1 Decembrie, care este Ziua Națională a României – că pot să desfășoare toate acțiunile culturale, educative specifice unei Zile Naționale fără referiri la campania electorală pentru Camera Deputaților și pentru Senatul României”, a transmis Toni Greblă.

Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, însă programul de vot poate fi prelungit până la 23:59

Decizia e luată de președintele secției de votare, dacă acesta constată că sunt foarte mulți alegători la coadă care nu au apucat să voteze până la 21:00.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Există posibilitatea ca prin decizia președintelui secției de votare – repet, a președintelui secției de votare și a nimănui altcineva – dacă acesta constată că în incinta secției de votare sau la rând la secția de votare pentru a vota există încă cetățeni care nu și-au exprimat dreptul de vot, președintele poate să dispună prelungirea votării până la ora 23 și 59 de minute, când aplicația pusă la dispoziția de Autoritatea Electorală Permanentă se închide automat”, a avertizat Toni Greblă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Candidații la alegerile prezidențiale 2024. BEC a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea în care vor apărea cei 14 candidați pe buletinul de vot | AUDIO