Confidenţialitate

Cum a fost posibil ca foști colaboratori ai Securității să primească certificate de revoluționar | AUDIO

Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care se retrage titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989” pentru 16 persoane.

În ultimii ani, la solicitarea Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari au fost retrase peste 200 de certificate, pentru acelaşi motiv: deţinătorii lor au fost informatori sau colaboratori ai Securităţii.

La Europa FM, Liliana Nicolae l-a întrebat pe Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie , cum a fost posibil ca foşti colaboratori ai Securităţii să primească certificate de revoluţionar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Timp de 30 de ani, însă, “securiştii-revoluţionari “ au beneficiat de toate drepturile oferite de lege: de la indemnizaţie, la transport gratuit, pensionare anticipată, prioritate la credite, locuinţe, burse, asistenţă medical şi juridică gratuită, scutire de taxe şi impozite, loc de veci şi aşa mai departe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Corpul de control al prim-ministrului constata, în 2020, nereguli incredibile: de la acordarea gratuită a unor abonamente de metrou, în orașe fără metrou, până la acordarea de certificate de “Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite” și la 30 de ani de la Revoluție.

Nu se știe câți “revoluționari” sunt exact, nu există o bază de date, fiind în prezent doar o estimare: 17.000.

Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989

Titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989” este definit în legea nr. 341 din 12 iulie 2004, denumită ”legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989”. În articolul 3 scrie că ”(1) Pentru cinstirea memoriei celor care şi-au jertfit viaţa şi în semn de gratitudine faţă de cei care au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, se instituie următoarele titluri:

a) Erou-Martir al Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – atribuit celor care s-au jertfit în lupta pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 sau au decedat în legătură cu aceasta;

b) Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989:

1. Luptător Rănit – atribuit celor care au fost răniţi în luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 sau în legătură cu aceasta;

2. Luptător Reţinut – atribuit celor care au fost reţinuţi de forţele de represiune ca urmare a participării la acţiunile pentru victoria Revoluţiei;

3. Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite – atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi au condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi au menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi celor care au avut acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989;

c) Participant la Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – calitate onorifică.

(2) Titlurile instituite la alin. (1) se vor acorda în condiţiile prezentei legi, avându-se în vedere calităţile şi titlurile atestate, potrivit Legii nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, răniţilor, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”