Cotidianul britanic The Guardian dezvăluie că Italia a mințit Organizația Mondială a Sănătății despre capacitatea de a gestiona o pandemie.
În urmă cu un an, nordul Peninsulei a devenit focarul de COVID-19 al Europei.
Procurorii italieni investighează răspunsul autorităților după declanșarea crizei sanitare, inclusiv rapoartele false despre pregătirea din perioada anterioară apariției coronavirusului.
Potrivit The Guardian, Italia nu și-a actualizat planul de combatere a unei eventuale pandemii din 2006, fapt ce ar fi contribuit la decesul a cel puțin 10.000 de oameni din cauza COVID-19 în primul val de răspândire a infecției.
Giuseppe Ruocco, actualul secretar general din cadrul Ministerului Sănătății din Italia, le-a confirmat procurorilor că planul de gestionare a unei posibile pandemii a fost actualizat ultima dată în 2006, cu toate că țara era obligată să își modifice strategia conform unor criterii noi ale OMS din 2013 și 2018.
Rapoartele false fac acum parte din ancheta declanșată de procurorii din Bergamo, provincia Lombardia, una dintre cele mai afectate de pandemie.
Primul caz de transmitere comunitară a virusului a fost confirmat pe 21 februarie în orașul Codogno din Lombardia, iar două zile mai târziu un focar avea să ia sub stăpânire spitalul din comuna Alzano Lombardo, Bergamo.
Spre deosebire de Codogno, pe care autoritățile au decis să-l plaseze imediat în carantină, alături de alte 9 orașe din Lombardia, spitalul din Alzano Lombardo a fost redeschis după numai câteva ore de la declanșarea focarului, în timp ce provincia Bergamo a fost plasată în carantină, alături de întreaga regiune a Lombardiei, două săptămâni mai târziu.